Man körde vattenskoter i Trosa – åtalas för brott

Vattenskoterfärden i Trosa slutade inte som föraren hade tänkt sig. Ekipaget bogserades in till hamn av ett fartyg från Kustbevakningen. Nu åtalas föraren för brott.

Vattenskoterföraren åtalas nu för "olovligt förande av vattenskoter" och riskerar att dömas till dagsböter. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Vattenskoterföraren åtalas nu för "olovligt förande av vattenskoter" och riskerar att dömas till dagsböter. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Torstein Bøe/TT

Trosa2023-07-26 18:03

Det var i maj som föraren, en man i 20-årsåldern, satte sig i sin vattenskoter för en tur på Stadsfjärden, som just denna dag var ganska tom på andra ekipage.

Men minst en annan båt åkte omkring i området: Nämligen Kustbevakningens fartyg KBV 313, vars besättning bestämde sig för att stoppa vattenskotern för en kontroll.

Det visade sig snart att föraren inte har något förarbevis för vattenskoter. Därmed var vattenskoterturen slut. I stället bogserade Kustbevakningen vattenskotern tillbaka till hamnen.

I samband med bogseringen delgavs föraren också misstanke om brott.

Sedan 1 maj 2022 krävs det förarbevis för att köra vattenskoter. Under förhören med Kustbevakningens personal förklarade föraren att han helt enkelt inte kände till kravet på förarbevis.

Ställd inför faktum erkände föraren brott.

Nu har föraren åtalats vid Nyköpings tingsrätt. Åklagaren anser att han ska dömas för "olovligt förande av vattenskoter". Straffet bör lämpligen stanna på 30 dagsböter à 280 kronor, alltså 8 400 kronor, anser åklagaren.

För att få ett förarbevis för vattenskoter måste föraren genomgå en utbildning hos en av Transportstyrelsen godkänd utbildningsanordnare.

Efter utbildningen kan föraren ansöka om ett förarbevis hos Transportstyrelsen. Kostnaden för ansökan är 300 kronor och förarbeviset utfärdas digitalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!