– Anledningen till att bilar som drivs med E85 har minskat, är att utbudet av dessa har begränsats starkt eftersom efterfrågan har minskat, säger Rickard Österlund, energi- och klimatrådgivare på Trosa kommun.
Miljöfordonsdiagnosen görs för att se hur väl landsting och kommuner står sig mot riksdagens uppsatta mål om att vara fossilbränsleoberoende 2030. Förra året toppade Trosa listan på andel miljöbilar i kommunen, men i år tappade de ner till en femteplats. Biodrivna fordon var på en fjärdeplats förra året men i år är de på en tjugoandra plats. Men arbetet går vidare enligt Rickard Österlund.
– Trosa har en handlingsplan för fossiloberoende fordonsflotta till 2030, den bygger på att sprida inköpen av bilar som går på biobränslen som exempelvis E85, HVO, biogas och el, säger han.
Men det är svårt att säga vilka bränslen som kommer att vara aktuella om tio år, så inköpen av bilar måste anpassas efter de bränslen som finns att tillgå i kommunen.
Laddstolpar finns två stycken befintliga i Vagnhärad. Fyra nya är planerade i år med placering i Trosa. Men laddstolparna som finns har visat sig vara ganska bra utnyttjade. Dock har det varit strul med funktionen på stolparna som finns och de kommer att bytas inom kort berättar, Rickard Österlund.
Även om Trosa har tappat placeringar i miljöfordonsdiagnosen, så klassas ungefär 90 procent av kommunens fordon som miljöbilar. Ungefär 60 procent är etanolbilar. Det har dock varit svårt att få skåpbilar som etanol- och miljöbilar.
Kommunen som organisation har som krav att alla bilar som köps in ska vara miljöbilar. Men det är fortfarande svårt att få människorna i kommunen att inspireras. Kommunen arbetar med föreläsningar och olika projekt för att inspirera.
– Man ska inte ha större bil än vad man behöver och det är förstås bättre med en miljöbil än en vanlig och bäst är det förstås att åka kollektivt, säger Rickard Österlund.