Hvalfisken AB vill uppföra ett 356 hektar stort vilthägn på Tureholmshalvön. Där ska 450 dovhjortar, 90 mufflon, 280 vildsvin, 75 kronhjortar hållas för jakt och köttproduktion. Under sommaren har länsstyrelsen godkänt den första delen av ansökan som gäller förprövning av hägnet utifrån gällande djurskyddslagar och förordningar för respektive djurslag.
– I det här fallet har vi inte sett något hinder för att vilthägnet ska få uppföras, säger Caroline Fredriksson, förprövningshandläggare på länsstyrelsens enhet för djurskydd och veterinära frågor.
Enligt Caroline Fredriksson har länsstyrelsen inte besökt platsen. Beslutet har tagits utifrån inlämnade handlingar och ett videomöte med företagets representanter.
– Men enligt tillståndet måste antalet djur anpassas om det visar sig att deras inverkan på naturen förändrar möjligheterna att hitta skydd eller föda.
Innan hägnet kan uppföras måste företagets andra ansökningar prövas utifrån miljöbalken och jaktlagstiftningen. De delarna handläggs av länsstyrelsens vilthandläggare Jan-Erik Dalmo, som begärt att företaget kompletterar sin ansökan med en miljökonsekvensbeskrivning.
– Det behövs inte alltid men i det här fallet behövde vi veta vilka förutsättningar som finns på platsen för att se vad det är för naturtyper och hur sökande tänker att det kommer påverkas av verksamheten, säger han.
Hvalfisken har till den 13 september på sig att lämna in en redogörelse där det ska framgå om det finns några särskilda värden på platsen, som skyddsvärda arter, naturvärden eller skyddade biotoper.
– En oberoende sakkunnig måste utreda om det finns vattendrag kopplat till strandskyddet. Men i övrigt räcker det att företaget kompletterar ansökan med informationen, säger Jan-Erik Dalmo som inte kan uttala sig om chanserna att ansökan godkänns.
– För liknande verksamhet har vi tidigare beviljat ansökningar om att uppföra medelstora vilthägn i närheten. Men det här är en relativt stor anläggning och jag har inte haft något liknande ärende för platser med de här förutsättningarna.
Om ansökan godkänns planerar Naturskyddsföreningen i Trosa att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.
– Det är svårt att säga hur det skulle landa. Vi har inte haft något beslut om vilthägn som överklagats de senaste åren.