Det finns långtgående planer på att anlägga en stor vindkraftspark, Långgrund, i havet utanför Trosa, Nyköping, Oxelösund, Norrköping och Söderköpings kommuner. Det är företaget Svea vind offshore som planerar för 167 vindsnurror högre än Eiffeltornet, som ska stryka känsliga fågel- och sälskyddsområden.
För att blåsa projektet framåt i rätt riktning har Svea vind offshore nu beslutat om att kompensera kommuner som berörs. Ersättningens storlek bygger på hur mycket el som Långgrund genererar och försäljningen av elen.
Med nuvarande utformning och 2022 års elprisnivåer blir ersättningen cirka 171 miljoner kronor per år, att fördela på de fem kommunerna, enligt Svea vind off shores egna beräkningar.
– Vi tycker det är viktigt med kompensation, säger Per Edström, projektledare på Svea vind offshore.
När det gäller betydande ingrepp i landskap och närmiljö, som till exempel vindkraftparker, har kommuner rätt att säga nej, så kallat kommunalt veto. Skulle till exempel en kommun säga nej till Långgrund måste ett omtag tas och projektet sannolikt försenas.
Ska kompensationen till kommunerna ses som en muta?
– Nej, det ska det naturligtvis inte göra, svarar Per Edström.
Riksdagsledamoten och Västerljungsbon Martina Johansson (C) anser att kompensation behövs. Även till markägare, de som bor inom ett visst område och kommunerna.
– Och det är bra att man baserar det på produktionen, säger hon om Svea vinds förslag.
Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) tycker också att det behövs någon form av "incitament" till kommunerna som berörs och hade helst inväntat en utredning om formerna.
– Svea vind offshore använder väl alla verktyg de kan för att sätta fart på projektet, säger Urban Granström om den föreslagna kompensationen.
Många kust- och skärgårdsbor har varit kritiska till vindkraftsprojektet. Även Urban Granström har ställt sig tveksam och sagt att det inkräktar på naturintressen.
Svea vind offshore har låtit genomföra en undersökning med hjälp av Novus. Av 1 500 telefonintervjuer av invånare i Sörmland och Östergötland ställer sig över 70 procent positiva till vindkraft och till att kommunerna inte ska sätta några käppar i hjulet.
Enligt Svea vind offshore kan byggnationen av Långgrund påbörjas inom några år och tillföra samhället förnybar energi år 2028. Med reservation för att alla kommuner och tillstånd är okej.