Wonabee godkänd hemtjänstutförare i Trosa kommun – utan kollektivavtal

Att Trosa kommun har tecknat avtal med ett företag som inte har kollektivavtal är anmärkningsvärt, menar Kommunals ombudsman Emma Ölmebäck.– Ett kollektivavtal är en garanti för att skattemedel går till seriösa aktörer, säger hon.

– Det är anmärkningsvärt. Vi hävdar att det går att kräva åtminstone kollektivavtalsliknande former, säger Emma Ölmebäck, ombudsman på fackförbundet Kommunal.

– Det är anmärkningsvärt. Vi hävdar att det går att kräva åtminstone kollektivavtalsliknande former, säger Emma Ölmebäck, ombudsman på fackförbundet Kommunal.

Foto: Privat

Trosa2018-07-05 06:01

Wonabee AB är en av fyra privata företag som Trosa kommun har godkänt som utförare av hemtjänst. Trosa kommun betalar årligen miljonbelopp till Wonabee för att utföra hemtjänst till kommuninvånarna. 2016 och 2017 fakturerade företaget Trosa kommun drygt 6,2 respektive 5,6 miljoner kronor.

Wonabee har varit godkänd av Trosa kommun som utförare av hemtjänst sedan 2010, utan att ha kollektivavtal. SN skrev om detta redan 2013. Wonabees vd, Werner Heurlin sade då till tidningen att ett kollektivavtal var på gång, men varken Kommunal eller Vårdföretagarna har ännu i dag något kollektivavtal med företaget.

– Det är anmärkningsvärt. Vi hävdar att det går att kräva åtminstone kollektivavtalsliknande former. Det här är en jätteviktig fråga. Kollektivavtalet är bästa garantin för att medarbetarna ska få rätt löner och bra villkor, men det är även en garanti för skattebetalarna att pengarna går till seriösa aktörer, säger Emma Ölmebäck, ombudsman på fackförbundet Kommunal.

Men oavsett om ett företag har kollektivavtal eller inte, så går det inte att avskeda en person via sms från en dag till en annan på det sätt som Wonabee gjort mot Jenny Erlandsson, som SN berättade om i går.

– Som arbetsgivare måste man följa svenska lagar och där är det LAS, lagen om anställningsskydd som gäller. Det måste finnas saklig grund för avsked. Då måste man ha misskött sitt arbete grovt. För en uppsägning finns regler för hur processen ska se ut. Det är inget man åberopar lättvindigt från en dag till en annan, säger Emma Ölmebäck.

En uppsägning ska alltid ske skriftligt och ett sms räknas inte, framhåller Tony Gagnebrant, ombudsman på Kommunal Öst.

– I samband med att man får uppsägningsbeskedet har arbetsgivaren skyldighet att det framgår att man kan hävda att det är ogiltigt och att man kan kräva skadestånd. Det står det väl inte en rad om i ett sms. Därigenom är det ett brott mot LAS, säger han.

LAS reglerar också att schemalagd personal ska få arbeta som överenskommet.

– Att plocka bort timmar för att en brukare avbokar samma dag går inte. Då har arbetsgivaren arbetsledaransvar att tala om vad den anställda ska göra i stället. Säger inte arbetsgivaren något eller har en rutin för vad som ska göras har arbetstagaren rätt att få lön för arbetstiden även om inget arbete utförs, säger Tony Gagnebrant.

Fler artiklar om företaget Wonabee HÄR

Men trots att det finns lagar för anställningsskydd och arbetstid så är ett kollektivavtal det enda som ger en mer övertäckande trygghet, anser båda ombudsmännen.

– Kollektivavtalet ger bland annat ett utökat försäkringsskydd, tjänstepension och garanterar rätt löner för de anställda, säger Emma Ölmebäck.

– Utan kollektivavtal finns det till exempel inget som säger att man ska ha övertidsersättning. Vi har heller inga lägstalöner i Sverige, så arbetsgivaren kan erbjuda hur låg lön som helst, säger Tony Gagnebrant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om