För tre dagar sedan satt Yousef Ashouly och spelade dataspel med en kompis när polisen ringde på dörren. En stund senare befann sig bägge i arresten i Nyköping.
– Jag mådde dåligt eftersom jag inte heller fick veta varför de hade tagit mig. Jag fick sitta i en cell och tänka. Ingen förklaring. Jag mådde dåligt och krossade därför ett glas som jag skar mig i handen med. Jag fick panik, berättar Yousef i telefon från förvaret i Flen.
Efter ett dygn flyttades han till förvaret i Flen. Anledningen till att Yousef omhändertogs är att han är en av de uppskattningsvis 1 000 utsatta barn som flytt ett liv på gatan i Marocko. Under tre års tid bodde han på Hvb-hem i Trosa och gick i Gripenskolan fram tills i höstas då han fyllde 18 år.
På ett ögonblick blev han utan bostad, försörjning och skolgång på grund av de nya hårda asylreglerna. Yousef ska skickas tillbaks till hemlandet Marocko men eftersom han saknar personbevis vill Marocko inte ta emot honom.
– Han är fast i Limboland på grund av Limboregler. De här utsatta barnen och ungdomarna är oerhört beroende av de vuxna som de möter i Sverige. Det handlar om mäskliga rättigheter, säger Sulanith Sooi Schneider, föreningen Habibi, som hjälper ensamkommande barn med deras rättigheter.
– En föräldralös sjuåring som levt på gatorna i Casablanca - vem ser det barnets behov på riktigt? undrar Sulanith Sooi Schneider som själv har tre före detta "gatubarn" placerade hemma hos sig.
För 18-årige Yousef så blir det därför ett moment 22 när han varit medgörlig och tillänglig vid sina kontakter med myndigheter och aldrig gömt sig. Han har ett bra nätverk med vuxenkontakter efter sina år i Sverige, berättar Louise Mongomery som han har bott hos. Utvisningsbeslut som inte kan verkställas och polisens långa handläggningstider kan vara skälet till att Yousef frihetsberövades under julen i stället för i augusti när han fyllde 18 år.
– Polisen gör bara sitt jobb när de griper någon som inte medverkar eller misstänks gå under jorden. Men i det här fallet var det inte en sådan situation, säger advokaten.
Yousef fall har tidigare legat på polisens bord i Norrköping men plötsligt förflyttats över till gränspolisen i Nyköping där en beslutsfattare under jourtid fattar beslut i ärendet. Strax innan pressläggning kommer polisen med beskedet:
– Efter samtal med 18-åringen har beslut fattats om omprövning av fallet. Men inte för att tidigare beslut varit felaktigt utan för att omständigheterna ger skäl till det, säger Emma Svensson Rickardsson, gruppchef gränspolisen.