Assistanshunden Sheila öppnar dörrar för MS-sjuka Ann

Efter ett års träning har Ann Bubére lyckats få sin tollare Sheila godkänd som assistanshund. – Det betyder jättemycket för mig, säger Ann.

18 juli 2018 07:00

När SN ringer på dörren till Ann Bubéres villa kommer Sheila och papillonkompisen Cissi skällande i hälarna på sin matte, som vilka hundar som helst. Men när tjänstetäcket som talar om för omvärlden att Sheila är assistanshund kommer på blir hon genast lugn och inväntande.

– Sheila vet att hon jobbar när hon har tjänstetäcket på sig. Man ska aldrig gå fram och hälsa på en hund som har täcket på sig, de jobbar, säger Ann.

Hon har redan hört sig för på ICA Trossen och fått godkänt att komma och provhandla med Sheila. Om andra kunder inte reagerar negativt blir det okej.

– Det är jättestort för mig! Jag har inte varit ute och handlat på år och dagar, säger Ann.

Sheila är en glad kompis som öppnar dörrar både bokstavligt och mentalt.

– Utan hund skulle jag sitta inne och bli isolerad. När Hölö- Mörkö Brukshundsklubb hade klubbmästerskap i agility var vi med i klassen för nybörjare och Sheila vann fast jag stapplade runt. Sådant ger glädje och självförtroende när man ibland tycker att man inte klarar något.

Hundar som hjälper människor i vardagen

Assistanshunden är en civil tjänstehund vars syfte är att öka möjligheten för människor med funktionsnedsättning att få en större delaktighet i samhället.

Det finns olika arbetsområden för assistanshundar. Alarmerande hund för diabetes eller epilepsi, ledarhund vid synskada, signalhund vid hörselskada, psykisk hälsahund som ska ge lugn och trygghet och servicehund för fysiskt funktionsnedsatta, som Sheila i artikeln ovan.

En servicehunds arbetsuppgifter kan bestå av att bära, hämta och lämna föremål, agera gåstöd, hjälpa till med rullstolar, öppna och stänga skåpdörrar samt utföra övriga dagliga uppgifter.

Att köpa en grundtränad hund som uppnår alla lämplighetskrav och som har genomgått den träning som föraren har beställt kostar från ca 150 000 och uppåt.

Svenska Brukshundklubben kvalitetssäkrar verksamheten assistanshundar genom att godkänna assistanshundinstruktörer, skapa regelverk och genomföra lämplighetstester, examinationer och årsprov för assistanshundekipage.

Källa: Svenska Brukshundklubben

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Perkins