Fyrentomten kan bli konferenshotell

Det har gått drygt tre år sedan restaurangen Fyren brann ned till grunden. Tomten har stått öde sedan dess, men nu tycks en plan vara i rullning: ett nytt konferenshotell med 20 rum.

21 september 2019 07:05

Fyrentomten har varit en snackis sedan branden i februari 2016. Det har pratats om försäljning av tomten, som ligger väldigt attraktivt vid hamnen, och bland grannarna finns missnöje över att ödetomten blivit en avställningsplats för allmänt bråte.

Men nu verkar det finnas ljus i tunneln. Ägaren Mats Surber har planer på att bygga en ny byggnad, som ska innehålla både restaurang och hotell med 20 rum.

– Det är i ett ganska tidigt stadium än så länge, men det vore ju roligt om det kunde hända något på Fyrentomten, säger Mats Surber, som även driver en restaurang i Arkösund.

Anledningen till att återuppbyggnaden dragit ut på tiden tycks vara att Mats Surber velat bygga en ny sommarrestaurang, medan kommunen velat se ett helårskoncept på tomten.

Och nu kan lösningen alltså bli ett konferenshotell. Familjer som kommer till hamnen med båt och önskar lite mer bekvämlighet än kojen är en annan tänkbar målgrupp.

– Det räcker inte med att bara driva en restaurang nere i hamnen, det krävs lite mer än så. Det händer ingenting där under tio månader om året. Det är en kort men intensiv säsong, säger Mats Surber.

Han drev själv Fyren fram till 2008, och sedan arrenderades restaurangen ut. Hur det skulle bli om de nu aktuella planerna blir verklighet vet han inte.

– Det skulle givetvis vara jättekul att driva det, men man är ju inte 20 år längre.

På samhällsbyggnadsnämndens nästa möte väntas kommunen få i uppdrag att göra en ändring i detaljplanen, som i dagsläget inte tillåter hotellverksamhet på tomten.

Tomas Landskog (M), ordförande i nämnden, är positiv till planerna.

– Det är ju kanon. Vi har ett underskott på hotell, så det här skulle vara en fantastisk tillgång för Trosa. Det gör ju också att staden växer åt det hållet.

Han poängterar samtidigt att det är flera steg kvar innan ett bygge på Fyrentomten kan bil verklighet.

– Det är en planändring vi ska göra nu, det är ingen som har sökt något bygglov än. Men ett steg i rätt riktning är nog så gott, säger Tomas Landskog.

Enligt kommunen är den tänkta ändringen av detaljplanen relativt liten, och skulle kunna vara färdig redan under vintern.

– Vi är glada att det finns ett aktivt intresse för att förädla fastigheten, som är centralt belägen i ett viktigt område, säger samhällsbyggnadschefen Mats Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling