Dyrbara droppar i brunnarna

Trots tidiga varningar i år om eventuell vattenbrist så är det många som fått sina brunnar torrlagda. Brunnsborrare Kjell Dunkhols har mer jobb än tidigare.

TROSA/GNESTA2016-09-24 18:37

Bristen på regn och snö det senaste året har varit en bidragande orsak till sommarens vattenbrist i stora delar av landet. I SN-området ser den kommunala vattenförsörjningen bra ut men för fastighetsägare i Gnesta och Trosa med egna brunnar är vattendropparna dyrbara på flera sätt.

– Jag har mer borrjobb än någonsin tidigare eftersom brunnarna sinar. Det är framför allt grävda brunnar som måste bli djupare för att nå vattnet, konstaterar Kjell Dunkhols, som arbetat som brunnsborrare i 32 år.

I både Trosa och Gnesta är det många kommuninvånare utanför tätorterna som får dricksvatten från en grävd eller borrad brunn. Fastighetsägaren har eget ansvar för att vattenkvalitén är bra samt att se till att brunnen inte sinar. Att hushålla med vatten och inte vattna gräsmattorna, duscha för länge eller tvätta bilen i onödan är självklart.

I Sömland är det många jordbruk och gårdar med många djur så vid vattenbrist prioriteras de kunderna, berättar Kjell Dunkhols på Lebam.

– Om vattnet tar slut hemma i stugan så får man ta hjälp av grannen helt enkelt och om inte dom har vatten så måste vatten beställas akut.

Hans företag har ungefär en månads väntetid på brunnsborrning som kan kosta fastighetsägaren ybngefär 70 000 - 80 000 kronor. Om vattnet tar slut så måste man helt enkelt köpa vatten, konstaterar vatten- och avloppschefen i Gnesta, Björn Gudmundsson:

– VI kan hjälpa till vid akuta vattenproblem även för dom med egna brunnar. Men de som betalar vattentaxa i kommunen ska ju inte behöva betala för dom som står utanför så det kostar per kubikmeter till ordinarie pris. Det är dyrt att få hem en vattentanker helt enkelt.

Enligt Sveriges geologiska undrsökningar så sjunker grundvattennivån för varje år som går. Det märker även brunnsborraren Kjell Dunkhols av:

– Dessvärre sjunker även vattenkvalitén på ytvattnet som finns. Det är riktigt läskigt att även regn och snö är så surt att det inte går att använda utan måste renas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om