Fler skuldsatta hos Kronofogden

Antalet personer med skulder hos Kronofogden ökar i Trosa och Gnesta. Det visar siffror från Kronofogden.

Allt fler Trosa- och Gnestabor har skulder hos Kronofogden.

Allt fler Trosa- och Gnestabor har skulder hos Kronofogden.

Foto: Jessica Gow/TT

Trosa/Gnesta2019-04-08 19:18

Sedan 2010 har antalet skuldsatta i Gnesta ökat från 48 till 63 år 2018, och i Trosa har siffran stigit från 25 personer till 37. Kristina Karlsson är budget- och skuldrådgivare i Gnesta kommun och dessutom enhetschef för nyöppnade servicecentrum, och hon har inte märkt av ökningen i det dagliga arbetet.

­­– När jag träffar mina kollegor ute i länet tycker jag inte Gnesta är så hårt drabbad som andra kommuner. Jag har hela tiden en strid ström av klienter som söker hjälp, men jag kan inte se något specifikt som kan ligga bakom att det ökat, säger hon.

Kristina Karlsson ser i stället att det är tre vanliga skäl bakom att man kommer in till henne för rådgivning.

– Det är detsamma som det varit de senaste åren, och det är sjukdom, skilsmässa och arbetslöshet som då är de bakomliggande skälen, säger Karlsson.

Däremot önskar hon att människor sökte hjälp tidigare.

– Om jag jämför med kollegor i andra kommuner jobbar jag i mycket högre grad med skuldsaneringsansökningar, kanske 90 procent av dem som kommer in till mig av det skälet. Jag önskar fler skulle komma in till mig tidigare för rådgivning.

Pia Ekman är enhetschef för ekonomi- och vuxenenheten på Trosa kommun. Inte heller där ser man något särskilt som kan ligga bakom ökningen.

– Vi har ofta flera som kommer in i januari och efter semestrarna, men det är ett mönster vi ser varje år. Annars tickar det på, vissa år är det något fler, andra något färre. Men om vi skulle se att det blir ett större inflöde, att det mellan två år blir dubbelt så många, då får vi anpassa oss efter det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om