Svårt för kommuner att klara asylavtalet

Ansvaret för att ta emot flyktingar varierar kraftigt mellan länets kommuner. Gnesta och Trosa lovade förra året att ordna 65 platser innan årets slut – något som blir svårt att klara.

TROSA/GNESTA2014-07-16 21:16

Flyktingmottagandet skiljer sig kraftigt åt mellan de sörmländska kommunerna. I Sörmland tar Flen emot flest flyktingar i förhållande till folkmängd. Även Vingåker, Katrineholm och Eskilstuna tar emot många medan Trosa och Gnesta ligger nära noll.

För att komma åt obalansen slöt länets kommunalråd en överenskommelse i juli förra året om att kommunerna med få flyktingar ska ordna bostäder till fler. Gnesta lovade att få fram 35 platser till december 2014 och Trosa 30 platser.

Men siffror från Länsstyrelsen och Migrationsverket visar att Gnesta sedan avtalet slöts förra året bara tagit emot åtta flyktingar med nytt uppehållstillstånd. Trosa har samtidigt fram till april ordnat bostad åt 20 personer.

– Bägge kommuner är långt från att nå sitt åtagande. Mycket handlar om att få loss lägenheter, men också om att kommuner har en strategi för hur man ska ta emot flyktingar, säger Lucie Riad, integrationssamordnare på länsstyrelsen i Sörmland.

Hon pekar på tre faktorer för att förbättra mottagandet: en politisk vilja, en tydlig strategi och täta kontakter med bostadsbolagen. Bengt-Eric Sandström (FP), vice ordförande kommunstyrelsen Trosa, intygar att den politiska viljan finns.

– Vi har sagt att vi ska ta emot 30, och vi ska klara av det vi åtagit oss. Om det visar sig omöjligt får vi backa, men det är målsättningen.

Bostadsbristen är skriande på flera håll i länet, däribland Trosa. Samtidigt ökar trycket på kommunerna. Migrationsverket kommer att skruva upp sin prognos och räknar med att nära 80 000 söker asyl i Sverige i år. Över 12 000 personer - 500 i Sörmland - väntar kvar hos Migrationsverket på en kommunplacering, trots beviljad asyl.

– Det är en propp i systemet. Jag tror att det krävs nödlösningar, som baracker och liknande, säger Riad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om