Här är planen för Societetshuset i Trosa: Ett "coffice"

Efter år av förfall – nu ska det bli liv i Societetshuset igen. De nya ägarna vill att det ska bli en mötesplats både för egna företagare och privatpersoner som är fikasugna. – Vi vill att alla ska kunna komma hit och njuta av den fantastiska miljön, säger Erika Stenlund, en av ägarna.

9 december 2016 09:00

I veckan stod det klart: Societetshuset i Trosa har fått nya ägare. Byggnaden har legat ute till försäljning under hösten med utropspriset 3,5 miljoner kronor.

Det fanns flera intressenter till att få förvalta det anrika huset, men till slut antog kommunen ett bud på 4,4 miljoner från paret Tim Svensson och Erika Stenlund.

– Det känns jättespännande. Vi har gått förbi huset flera gånger och tyckt att de borde göras någonting av det, säger Erika Stenlund.

Paret har som syfte att skapa ett "coffice". Det är en plats där till exempel egna företagare kan hyra in sig, både månadsvis och tillfälligt, för att få en mer permanent arbetsplats.

– Vi driver själva egna företag och kände att det fanns ett behov av en mötesplats. I dag är det många arbetsgivare som tillåter en mer flexibel arbetstid och med Societetshuset skulle fler kunna jobba på sin hemort vilket är målet, säger Tim Svensson.

Som en bonus kommer de dessutom jobba för att någon vill ta över driften av ett café i huset. Det skulle bli en krydda både för personer som hyr in sig och privatpersoner som vill ta en kaffe i den anrika miljön.

– Caféet är inte själva huvudinriktningen. Men vi kände att det skulle kunna tillföra mycket. Vi vill ha liv och rörelse i huset igen. Vi är nog inte ensamma med att tycka att huset stått och förfallit helt i onödan i många år, säger Erika Stenlund.

Men det kan ta lite tid innan nya Societetshuset slår upp de gröna portarna. Först ska en detaljplan lämnas in och det kan ta upp till ett år innan den blir godkänd. Sedan väntar en sparsam renovering för att anpassa huset till den väntade verksamheten.

– Vi siktar på att dra i gång vår verksamhet under våren 2018. Så vi har tid att fundera hur vi vill att det ska se ut, skaffa oss personer som vill arbeta i huset och hitta som driver caféet.

Av de som ville köpa huset. Varför tror du att valet föll på just er?

– För att vi vill skapa en mötesplats för Trosabor. Societetshuset ska vara tillgängligt för alla, säger Erika Stenlund och kommer med ett löfte:

– Jag lovar att vi ska skaffa ett flipperspel! Det kan vara ett bra sätt att kombinera nytta med nöje.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Nilsson