Kramkalaset fortsätter på äldreboenden

Sedan 10 februari har torget i Trosa prytts av virkade blommor och hjärtan som tillverkats av Trosabor inför Alla hjärtans dag. Efter att de gjort sitt på torget ska de fortsätta skänka glädje på äldreboendena i kommunen.

24 februari 2018 08:00

Sticka och virka med hjärtat! Så löd uppmaningen som också var en del av Kramkalas i Trosa (se faktaruta). Projektet blev en succé, berättar initiativtagaren Eva Ivervall som driver Albins och Vera, en present och antikbutik med garn och sybehörshörna.

– Vi fick in 660 bidrag. Det mesta hade folk suttit hemma och tillverkat. Lördagen den 10 februari sydde vi ihop blommorna och hjärtana och smyckade torget med dem, berättar Eva Ivervall.

Tanken var att Trosaborna skulle kunna träffas och sticka tillsammans för att sprida glädje i sin stad. En av aktiviteterna under Kramkalaset var en gemensam stickkväll på butiken Albins och Vera, då många av de blommor och hjärtan som nu pryder torget tillverkades.

Hur kom du på idén?

– Jag ville skapa något tillsammans i Trosa och göra något kring stick- och virkning. Det är roligt och spännande och ett bra sätt att träffa nya människor. Vi hade även ett evenemang på lördagen när vi sydde ihop alla blommor och hjärtan.

Hantverkskonsten ska hänga ute till allmän beskådan till strax före påsk. Då ska de plockas ned och monteras i collage inom ramar, till tavlor som ska sprida glädje på äldreboendena i kommunen. Först ut är Trosagården.

– Idén tilltavlorna fick jag från tv-programmet Strömsö. Emilie (Littorin, enhetschef på Trosagården, reds anmärkning) har sagt att hon jättegärna vill ha dem i en utställning i caféet . Sedan blir det förhoppningsvis en ambulerande utställning om övriga boenden hänger på, säger Eva Ivervall.

Handarbetsprojektet är alltså inte avslutat ännu, utan Eva uppmuntrar Trosas entusiaster att fortsätta att sticka och virka med hjärtat. Nu när alla hjärtans dag passerat och våren närmar sig är det blommor som efterlyses. Färdiga blommor kan lämnas in i Evas butik till veckan före påsk.

– Då gör vi ett nytt evenemang för att göra tavlorna. Vi kommer att måla bakgrunder och sedan göra collage med blommor och hjärtan i färger som passar.

Kommer du att fortsätta göra handarbetsevenemang?

– Ja, absolut! Vi har stick- och virkcafé i butiken i liten skala på tisdagar och torsdagar och kurser en gång i månaden. Sedan kan jag gärna tänka mig att det här blir ett evenemang som återkommer varje år till Alla hjärtans dag. Det är härligt att så många engagerar sig!

Kramkalas inför alla hjärtans dag

Mellan den 7 och den 14 februari var det Kramkala i Trosa, ett initiativ från nätverket Trosa året runt, för att stödja den lokala handeln. Trosa året runt har ersatt Köpmannaföreningen i Trosa Vagnhärad och drivs till stora delar genom sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Perkins