Kulturskolefestivalen: 350 000 kronor till dagens nykomling

Idag flödar livemusiken på Trosas torg under festivalen som förenar ungdomar över Sörmlands kommungränser. Unga låtskrivare, sångare och rappare från Kulturskolans nya projekt för ökad öppenhet är även med – en satsning som nu får ytterligare 350 000 kronor.

12 maj 2017 14:21

I projektet Öppen kulturskola som startade under vårterminen, frångår Kulturskolans musiklärare anmälningslistorna och söker upp musikintresserade ungdomar på egen hand.

‒Det är roligt att få göra det här för ungdomar som är intresserade, men som inte själva hittat till Kulturskolan, säger Johan Eklind, Kultur- och fritidschef i Trosa kommun.

I februari kickade projektet i gång på riktigt med stöd från Kulturrådet. Musiklärarna Johan Löfcrantz Ramsay och Ludvig Karlsson begav sig till Hedebyskolan i Vagnhärad och HVB-hemmet på Stensund för att jamma, spela och brainstorma med 20 ungdomar.

I dag, några månader och ett tiotal musiklektioner senare, är åtta tallanger som inte tidigare ingått i Kulturskolans register redo att inta scen. De avslutar den fullspäckade festivalen med 16 sång-, instrument- och dansnummer från 11:00-16:00.

Ett par hundra mellan- och högstadieelever från Trosa, Gnesta, Oxelösund, Katrineholm och Eskilstuna kommer stå på de två scenerna som sätts upp på torget och i parken utanför Coop. Två av dem kommer att rappa om upplevelser från krig, ett hemland som nu är långt borta och saknat.

‒Det är väldigt djupa texter. Betydelsefulla, säger Ludvig Karlsson.

‒Det här har varit det roligaste projektet som jag har jobbat med i mitt liv. Det har känts väldigt viktigt, fortsätter han.

Hans kollega Johan Löfcrantz Ramsay har velat visa ungdomarna bredden inom musiken som de jobbar med.

‒Många har förutfattade meningar. Det handlar inte bara om orkester och jazz, det är mer än så. Ungdomarna får jobba med popmusik och sina egna favoritlåtar om de vill, säger han.

I dag drar två av tjejerna från Hedebyskolan in på den poppigare banan med covers och Ludvig Karlsson hoppas att de kommer fånga upp fler ungdomar i området som kommit på glid, tack vare kultur- och musikstödet på 350 000 från Statens Kulturråd.

‒Min personliga önskan är att stödet kommer att gå till integration av till exempel kaxigare och lugna killar från Trosa och Vagnhärad.

Johan Eklind tror att olika konstformer som bild kan komma och komplettera musikdelen.

‒Idén med Öppna kulturskolan är att nå ut till fler barn och ungdomar, säger Johan Eklind.

Festival  Musik och dans i Trosa

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adelina Storkaas