Lunchrush uteblev efter vattenläcka

En restaurang fick stänga när en vattenledning brast på Östra Långgatan. "Vi missade mellan 80-100 gäster", säger krögaren. På måndag väntas nya avstängningar i centrum när kommunen tar sig an ytterligare en läcka.

18 september 2019 17:40

Läckan upptäcktes under tisdagsmorgonen och berör fastigheter mellan Busstorget, Högbergsgatan, Kruthusgatan och Östra Ågatan. Kommunen placerade ut vattentunnor vid Kruthusgatan och Skolparken så att boende kunde förse sig själva med dricksvatten.

En av de som drabbades var krögaren Robin Tasman, som tillsammans med sin familj driver restaurangen Ankaret på Östra Långgatan.

– På grund av vattenläckan fick vi lov att stänga restaurangen. Det går inte att driva en restaurang utan vatten. Så vi missade mellan 80 och 100 lunchgäster, säger Robin Tasman.

Kommunen tipsade berörda verksamheter i området att stänga av sina kranar.

Robin Tasman och hans personal fick tömma alla kylar på allt innehål, för att varorna inte skulle förstöras.

– Våra kylar går på vattnet, Så vi fick i all hast tömma alla kylar, så det var tur att vi har några extra kylar som går på el, säger Robin Tasman.

Arbetet med att laga vattenläckan blev klar vid 18-tiden på tisdagskvällen så att alla berörda fastighetsägare fick tillbaka dricksvattnet.

Sex till sju fastigheter blev berörda av att vattenledningsröret gick sönder.

– Det var inte jättemånga som blev berörda av att inte ha något drickvatten, vi kunde stänga av vattnet och mata från flera olika håll. Så vi stängde av några ventiler, så att ett så litet område som möjligt drabbades, säger Björn Gudmundsson VA-ingenjör på Trosa kommun.

Gropen där vattenledningsröret har lagats, återfylldes under onsdagsmorgonen, så att trafiken åter kunde använda Östra Långgatan för trafik.

På frågan varför det blir vattenläckor svara Björn Gudmundsson:

– Det blir vattenläckor när marken rör på sig och det blir sprickor i rören, det är inget konstigt det är sådant som uppkommer, säger Björn Gudmundsson.

Hittills i år har det varit nio stycken olika vattenläckor i Trosa kommun.

– Så det är väldigt få läckor, förra året hade vi betydligt fler, menar Björn Gudmundsson.

På måndag kommer kommunen att ta sig an en till vattenläcka som har uppstått på gamla busstorget mot Östra Långgatan.

– Vi kommer att stänga av vägen på måndag morgon och den kommer att vara avstängd fram till på tisdag. Det är en liten vattenläcka som sipprar ut i dagvattenröret det är ingenting som märks, säger Björn Gudmundsson.

Vattenläcka i centrala Trosa

Publicerad idag 10.52

En vattenläcka i centrala Trosa har uppstått och flera lägenheter är utan vatten. Läckan innebär också att trafik kring torget stängs av.

– Det har sprungit läck i en ledning, säger Nils Karlsson, på kommunens VA-avledning.

Det var under tisdagsmorgonen som läckan upptäcktes. Flera lägenheter mellan Busstorget, Högbergsgatan, Kruthusgatan och Östra Ågatan berörs av vattenläckan.

– Det finns ett antal fastigheter som drabbats eftersom att vi måste stänga av vattnet för att kunna arbeta, säger Nils Karlsson.

”Klara i eftermiddag”

Även trafiken omkring torget påverkas.

– Vi måste stå med med grävmaskinen på den smala bilvägen för att kunna åtgärda läckan så den är helt avstängd, säger han.

När är ni klara?

– Går allt som det ska är vi klara i eftermiddag, säger Nils Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Grimstedt