Trosaföretagaren: "Det märks att det finns ett engagemang"

Trosa har näst bäst företagsklimat i hela Sverige, enligt Svenskt näringslivs årliga undersökning. "Det märks att det finns ett engagemang för oss företagare", säger Emma Lundström, Ethos Design och Dekor.

"Jag har inget att jämföra med för jag har bara drivit företag i Trosa, men jag tycker att det fungerar bra här, både som företagare och invånare. Det är en helhetsgrej", säger företagaren Emma Lundström, Ethos Desin och dekor.

"Jag har inget att jämföra med för jag har bara drivit företag i Trosa, men jag tycker att det fungerar bra här, både som företagare och invånare. Det är en helhetsgrej", säger företagaren Emma Lundström, Ethos Desin och dekor.

Foto: Lena Sellman

Trosa/Oxelösund2024-09-26 18:07

Nyheten i korthet

  • Trosa har rankats som den näst bästa kommunen i Sverige för företagsklimat, enligt Svenskt näringslivs årliga undersökning.
  • Kommunen har förbättrat sitt resultat för 13 av 15 parametrar sedan förra undersökningen, och siktar på att ta förstaplatsen nästa år.
  • Oxelösund har också gjort stora framsteg, klättrat 188 platser i rankningen sedan 2021 och hamnat på plats 25 i år.

– Det var inte prinsesstårta och ballonger från kommunen när jag startade men de var snabba med att bjuda in mig till sina företagarfrukostar som jag tycker är väldigt bra, och så är de kund till mig idag, vilket är roligt.

Hon gillar kommunens öppenhet mot företagarna.

– Positivt för mig är också att det finns många företag i Trosa eftersom jag mest har företagskunder. Och så tycker jag det finns en lokalpatriotism, man handlar lokalt i Trosa, det är också bra för företagen.

– Jag är jättestolt, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Portnoff (M).

undefined
"Tvåan är också värd att fira så vi bjöd på lite tårta på de kontor som jobbar mycket med de här frågorna. När medarbetarna gör ett bra jobb, då kommer också de goda resultaten och de höga betygen", säger Trosas kommunalråd Daniel Portnoff (M).

– Vi har nu i 16 år i följd legat på topp tio. Och vi ligger tydligen väldigt nära Vårgårda på första plats så vi sa att nu siktar vi på att ta den nästa år!

Enligt honom är placeringen resultatet av ett ständigt pågående arbete där kommunen hela tiden försöker vässa sig och bli bättre och bättre på service och rättssäkerhet.

Av 15 parametrar som vägs in har Trosa förbättrat sitt resultat på 13 sen sist.

undefined
Lite skakigt i början men från 2009 och framåt skämmer inte statistiken Trosas insats för företagsklimatet i kommunen.
undefined
Här är de parametrar som ingår när rankningen tas fram, på bilden resultatet för årets "medaljörer"..

– Du får inte ett bra betyg hos företagarna om du inte också är bra på att vara kommun. Sen gäller det att vara kunnig i hur företag fungerar. Mycket handlar om engagemanget att se till att företagarna kan få en snabb, smidig och rättsäker process runt sina frågor.

Var kan Trosa förbättra sig?

– Egentligen överallt. Om man har legat i topp tio i 16 år måste man ständigt förbättra och utveckla.

För bara någon vecka sedan utsågs Trosa kommun som bäst i Sverige på kortaste ledtidsindex; hur snabb kommunen är från att någon har en idé om byggnation tills man kan bygga och det står färdigt. 

– En jätteviktig faktor för näringslivets utveckling. Men vi måste fortsätta att förbättra oss längs hela bredden om vi ska kunna utmana Vårgårda om plats ett.

undefined
"Det är fantastiskt att se att det engagemang som alla medarbetare lagt ner ger så positiva resultat", säger Oxelösunds kommunchef Susanne Sandlund. Oxelösund har dock den lägsta andelen företagare i hela Sverige, enligt ekonomifakta.se.
undefined
Placering och utveckling för alla kommuner i Sörmland 2024.

Oxelösund utmärker sig också på listan och fortsätter de senaste årens trend – att vara en riktig raket i rankningen. Från bottennappet 2021, då de hamnade på plats 213, har det gått spikrakt uppåt. 2022 plats 122, 2023 plats 69 – och i år plats 25. Kommunen säger att de börjat prata på ett annat sätt om företagen, med mer respekt och en genuin vilja att vara bra för dem. Det är också just inom området ”kommunens service och bemötande” som Oxelösund klättrar mest sedan förra året, med 83 platser.

– Att se Oxelösund klättra ytterligare i Svenskt näringslivs ranking är ett tydligt bevis på det ihärdiga arbete som pågått under flera år, säger Oxelösunds kommuns kommunchef Susanne Sandlund.

Så gick det för de andra

Gnesta gör ett jättetapp och sjunker 69 platser och hamnar i år på plats 165.

Nyköping klättrar 22 platser till plats 134.

Rankningen består av 17 faktorer – tolv som härrör från enkäten till företagarna och fem som bygger på statistik från SCB och UC. Totalt utgör enkätsvaren två tredjedelar av den totala rankningen, och statistikfaktorerna en tredjedel. De olika faktorerna väger olika tungt, från 1/3 till 1/72 av den totala rankningen.

Källa: Svenskt näringsliv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!