På Kråmö kämpar Apelago just nu med att få i ordning stugbyn i tid till sommarsäsongen. Hus ska målas om och bråte ska forslas bort, men företaget har även fått en del oförutsett arbete att ta tag i. Flera av stränderna kring bryggan är täckta av stora mängder söndersmulad frigolit. Uppe i skogen har stora plastdunkar hittats med oklart innehåll.
– Det har dykt upp en hel del saker som lämnats kvar här på ön, som vi måste ta itu med nu, konstaterar Johan Wolpher, vd på Apelago, som tror att frigoliten kommer från en gammal flytbrygga som vittrat sönder.
För att sanera stranden från frigolitsmulorna har företaget använt en grävmaskin, och vassen längs strandkanten har klippts ner till roten. Arbetet dokumenterades på sociala medier, och en privatperson reagerade på vad som såg ut som stora ingrepp i den känsliga naturmiljön. Ärendet anmäldes till länsstyrelsen.
– Det är ju väldigt tråkigt om folk misstolkar vad vi försöker göra här. Vi vill städa upp miljön. Jag hoppas och tror att det ligger i allas intresse att naturreservatet ska vara i så bra skick som möjligt, säger Johan Wolpher.
Stranden i fråga ligger inom natura 2000-område, och gränsen för naturreservatet går ett stenkast därifrån. Arbete i strandkanten kan även kräva dispens från strandskyddet och tillstånd för vattenverksamhet.
Under fredagen åkte inspektörer från länsstyrelsen ut till Kråmö för att säkerställa att allt har gått rätt till.
– All verksamhet du gör i ett vattenområde kräver tillstånd, och det går inte att söka i efterhand. Kanske har man gjort något utan att veta att man behöver tillstånd. Men kan inte säga så mycket innan vi har varit där och tagit egna bilder, säger Leena Tuomola, handläggare på länsstyrelsen i Sörmland.
Enligt Apelago har man hela tiden haft en bra dialog med kommunen. Trosas miljöinspektörer var också ute på ön tidigare i veckan
– Vi kämpar rätt hårt med att det ska bli rent och snyggt här ute. Sedan om vi har gått för fort fram vet jag inte, vi ha hela tiden haft kontakt med kommunen, säger Johan Wolpher.
Apelago, som även driver Trosa gästhamn, skrev nyligen ett kontrakt med kommunen om att hyra Kråmö de kommande tre åren. Under tiden ska kommunen arbeta fram en långsiktig lösning för hur skärgårdsön ska förvaltas.