Trosa tog emot 40 nyanlända under 2018

46 nyanlända var anvisade till Trosa under 2018. Under året tog kommunen emot 40 av 46 nyanlända som var anvisade till kommunen.

24 januari 2019 07:30

Under 2018 skulle det tas emot 205 nyanlända i hela Södermanland, av de 205 skulle Trosa ta emot 46 stycken, riktigt så blev det inte. Kommunen tog nästan emot alla som var anvisade men på grund av händelser utanför kommunens kontroll tog man emot 40 nyanlända under 2018.

– Att vi inte tog emot 46 berodde på ändrade resplaner för de kvarstående sex stycken, omständigheter utanför vår kontroll. men de resterande sex personerna kom till Trosa nu under januari, säger Graham Owen, socialchef Trosa kommun.

Enligt statistik från Migrationsverket som bland annat tidningen Hem och hyra har gått igenom visade att flera kommuner i Sverige inte lyckats med att ordna boende åt de nyanlända som man tagit emot. Statistiken presenterades i augusti och då hade inte heller Trosa löst boende åt alla personer, men under hösten arbetade man vidare med den frågan och i dag så har alla nyanlända ordnat boende.

– Vi hann med och alla har fått boende i kommunen, säger socialchefen.

De sex personerna som var anvisade till kommunen förra året men kom i januari 2019 räknas inte in i den andel nyanlända som Trosa kommun ska ta emot under 2019.

– Det är planerat för att kommunen ska ta emot 31 stycken, säger Graham Owen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Ekström