– Det är ett under att ingen människa dött än. Men tyvärr är det först då det brukar hända saker, säger Michael Isoz, markägare.
Det är onsdagskväll på väg 218, i backen en bit efter Ådarakan. En flock hjortar springer ut framför flera bilar som tvingas tvärnita i halkan. Inget djur blir påkört – då. Lite senare blir en dovhjort ihjälkörd.
Det senaste året har 128 viltolyckor inrapporterats från Trosa kommun. Sedan 2010 ca 800. Tar man även mörkertalet i beaktande är siffrorna avsevärt högre. Påfallande många olyckor inträffar på väg 218 och Ådarakan där dovhjortar är överrepresenterade.
Michael Isoz är luttrad markägare på Åda säteri. För honom är det mer eller mindre vardagsmat att få samtal om att någon bilist krockat med en hjort eller ibland älg på Ådarakan varpå han får rycka ut och ta hand om djuret. Det handlar om hundratals utryckningar.
– Ofta kör bilister för fort och är för ouppmärksamma på djur vid sidan av vägen. Jag upplever att jägare mer sällan krockar, de vet hur de ska bete sig på ett annat sätt, säger Michael Isozs som länge jobbat för bättre trafiksäkerhet.
– Jag har kämpat i tio år för viltstängel på Ådarakan utan att det hänt någonting. Det har varit möten med Vägverket och kommunen och jag har försökt via försäkringsbolag. Men väg 218 ska ju byggas om och jag hoppas på viltstängsel då. Jag försöker ju få så mycket stängsel som möjligt runt Åda, men troligen blir det väl mest vid bergsskärningarna.
Helen Svanbäck har bott 20 år i Trosa. Hon har ett annat säkerhetsförslag.
– Jag tycker att det vore bra med namnlistor för belysning runt Ådarakan. Där jag kommer från i Finland vet jag att det gett resultat med lampor längs en väg där det varit mycket viltolyckor.