Skiftande julfirande på skolorna i Trosa

Vad som är tradition eller inte när det gäller luciafirande och julavslutning ser lite olika ut på grundskolorna i Trosa kommun. De flesta arrangerar terminsavslutningen i idrottshallen men några skolor håller till i en kyrka.

TROSA/VAGNHÄRAD2013-12-20 06:49

Sedan ett par år tillbaka har arrangemanget av luciafirande och terminsavslutningar i Sveriges skolor diskuterats. Diskussionerna har ofta handlat om avslutningar ska hållas i kyrkan eller inte och hur man ska jobba för att ta hänsyn till olika religioner. Pepparkaksgubbarnas och tomtarnas vara eller icke-vara i luciatåget har också varit ett omdiskuterat ämne i skolorna. I Trosa kommun är det, enligt skolchef Mats Larsson, upp till skolorna själva att välja hur man vill ha det.

– Vi ser ganska enkelt på det. Skolan ska välja själv, sedan finns det välformulerade förtydliganden i skollagen som man kan använda sig av när det gäller att fira traditioner i skolan, säger han.

De flesta skolorna i Trosa kommun har som tradition att arrangera höstterminens avslutning i skolornas idrottshallar. Kyrkskolan och Skärlagskolan arrangerar dock avslutningen i en kyrka.

– Vi är i kyrkan mest för att vi inte har någon bra lokal att samla alla elever, och de föräldrar som vill komma, i. Sedan är det också en bra och stämningsfull lokal, säger Skärlagskolans rektor Elisabeth Nyhlén.

På de flesta skolorna i Trosa kommun firas luciadagen men hur arrangemanget ser ut skiljer sig från skola till skola. I vissa tåg går tomtar och pepparkaksgubbar med och i andra inte. Skälen till varför det ser ut så skiljer sig också. En av skolorna som hade både tomtar och pepparkaksgubbar i årets luciatåg är Hedebyskolan i Vagnhärad.

– Vi har ett ganska avdramatiserat luciafirande som niorna arrangerar i idrottshallen. De elever som inte vill vara med i tåget är åskådare, säger Jenny Thörnfeldt, biträdande rektor på Hedebyskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om