Bland änglar och djävulskt stark senap

Djävulssenap på ena sidan. Änglar på den andra. Det var inte bara tomtar som fick plats i den mysiga trängseln på Tullgarns marknad.

TULLGARN2013-12-14 18:09

Ättiksprit, citronsyra, röd chili - och en gnutta hokus-pokus. Johan Wahlström sålde hemmagjord senap på Tullgarns julmarknad. Det fanns många varianter av den mörkgula varan, bland annat whisky, glögg och pepparkaka. Men mest dragkraft hade den som smakade som djävulen själv. Stark. Riktigt stark.
- Jag gör allt i matberedaren i köket. Just den här är det stark chili i, säger Johan Wahlström, som gör senapen ihop med Magnus Palmcrantz hemma i Västerås.
Oavsett vilken senap man väljer, passar den bra ihop med julskinkan, enligt Johan.
- Men även med andra kötträtter. Rökt bogfläsk är ett bra exempel, där man gör griljeringen på samma sätt som med den vanliga skinkan.
Är det bara för nöjes skull du gör det här?
- Från början var det kanske det. Vi började ordentligt så sent som i november. Men det har gått så bra, så vi får se vad som händer.
På andra sidan gången inne i drottning Victorias hovstall står Malin Jonasson Sahlstedt. Hon säljer hemmagjorda änglar av ståltråd, med glittrande detaljer i olika färger.
Malin bor i Skåne sedan 15 år tillbaka, men är från Runtuna utanför Nyköping från början. Änglatillverkningen är ren hobbyverksamhet, som startade av en slump.
- De skulle ha julskyltning i en butik jag jobbade i. De gav mig en hög med ståltråd och sa typ "gör något". Som perukmakare från början var jag van att jobba med händerna, säger Malin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om