TV: Här kan du bränna igenom Nyköpings skärgård på en timme

Sedan i våras anordnar Nautical Expeditions Nyköping båtturer i skärgården med en så kallad ribbåt. SN hängde med på en "actiontur" och hann se de flesta kobbar och skär på lite mer än en timme.

13 augusti 2016 09:00

Sedan i våras har man kunnat se en så kallad ribbåt, en snabbgående uppblåsbar båt med hårt skrov, ligga till i Nyköpings hamn. Den tillhör Michael Arvidsson som med sitt företag Nautical Expeditions Nyköping anordnar allt ifrån sälsafari till "actionturer" i skärgården. Michael har tidigare anordnat turer i andra delar av landet och hade tänkt på att etablera sig just i Nyköping i några år innan han bestämde sig för att satsa.

– Det är en väldigt vacker skärgård här, och jag tycker inte att det finns så många som erbjuder båtturer för människor som inte har båt, även om Nyköping marknadsför sig som en kuststad. Så jag bestämde mig för att prova, säger Michael Arvidsson som också bott i Nyköping under perioder.

SN valde att följa med på en så kallad "actiontur" som tog sig ut mot Stendörren och tillbaka. Men hur mycket action blev det då? Turen bjöd på höga hastigheter, som mest runt 45 knop, vilket motsvarar ungefär 80 kilometer i timmen. När man kom mer utomskärs och det gick lite sjö blev det en del utlovat gung, så det gällde att hålla i sig. Man kunde under resans gång även sikta en och en annan havsörn. Ulrika Pietrzak är från Nyköping men bor i Österrike och har tagit hit familjen under semestern. De var alla nöjda med turen.

– Det var jätteroligt, och det är så vackert här, i Österrike finns det ju inget hav! säger Ulrika Pietzrak.

De olika turerna kostar runt 500 kronor och varar i en och en halv eller två timmar. Det är dock svårt att säga om det finns en lysande framtid för ribbåtturer i Nyköping. För Michael Arvidsson har det hittills blivit i snitt en tur i veckan sedan starten i våras.

– Det har varit en del svensexor bland annat. Actionturen är den som lockat mest. Vi kör det här året, sedan får vi se om vi fortsätter, säger Michael Arvidsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Westling