Här släpps fågeln ut i friheten efter räddningsinsatsen

Smutsig och hungrig hittades den medtagna berguvshonan i vattnet i de centrala delarna av Norrköping. Men tack vare räddninginsatser från kommunjägare Mats Ekeberg och Kolmårdens djurpark har hon nu kunnat släppas ut i frihet igen.

Enorma klor och vass näbb. Så beskriver kommunjägare Mats Ekeberg berguvhonan Uvis starkaste vapen.

Enorma klor och vass näbb. Så beskriver kommunjägare Mats Ekeberg berguvhonan Uvis starkaste vapen.

Foto: Privat

TV2022-08-19 11:33

– Det känns så roligt när det slutar på det här sättet.Jag är ju ofta med när det handlar om att avliva skadade djur, säger kommunjägare Mats Ekeberg, dagen efter att han fick uppdraget att släppa ut berguvshonan i närheten av den plats där hon hittades den 8 augusti. 

Det var då polisen fick in ett larm om att en berguv fastnat i en vattenansamling i de centrala delarna av Norrköping och behövde hjälp.

– Jag kontaktades och begav mig till platsen. Och där nere i vattnet låg hon och kämpade. Berguvar klarar nämligen inte vatten, förklarar Mats Ekeberg.

Så beskriver han räddningarbetet av den minst sagt ilskna berguvshonan, som han gav namnet Uvis.

– Hon var verkligen arg och då gäller det att se upp för både den vassa näbben och de enorma klorna. Så det var handskar på och jag klarade mig utan blessyrer, säger han.

undefined
Enorma klor och vass näbb. Så beskriver kommunjägare Mats Ekeberg berguvhonan Uvis starkaste vapen.

Eftersom ugglearten berguv tillhör statens vilt gäller vissa regler för hantering. Så för Uvis blev det transport till Kolmårdens djurpark där hon togs om hand av veterinär och vårdare. Allt under noga dokumentation.

– När hon skrevs in där var hon medtagen, smutsig och luktade illa. Och så var hon väldigt hungrig. Då visste vi inte heller om det fanns några skador på henne. För i de fall det handlar om ett vingbrott är det till 95 procent avlivning som gäller, säger Mats Ekeberg.

Men den här gången gick det alltså bra. Mats Ekeberg hyllar Kolmårdens djurpark.

– Det är fantastiskt att ha en djurpark så nära med så kompetent personal, de är extremt duktiga där, säger han.

Och efter ungefär tio dygn kom så det där telefonsamtalet från djurparken som Mats Ekeberg hade hoppats på – Uvis, som även ringmärkts, var redo att släppas ut igen. Ville möjligen han ta på sig det uppdraget?

– Det ville jag så klart. Men oj, vad arg hon var även då. Hon till och med fräste. Men det är klart, det är ett vilt djur, säger han.

undefined
Berguven Uvis hade otur och hamnade i vattnet. Men genom en räddningsinsats är hon nu ute i frihet igen.

Du sa att berguvar inte klarar vatten, hur tror du att hon hamnade i vattnet?

– Berguvar lever på bland annat råttor, kanske hon var på jakt efter en och av någon anledning föll ner i vattnet.

Berguven är den tyngsta och största av världens ugglor och väger mellan två och fyra kilo. Normalt blir en berguv 20 år gammal men kan i fångenskap bli så gammal som 60 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!