Nyköpingsbon Martin Emtenäs guidar till actionspäckat häckande

Livesändningen från fågelön Hornøya är redan i full gång i SVT Play. I morgon, torsdag, sänds det första av tre program där Nyköpingsbon Martin Emtenäs sammanfattar de många timmarna av actionspäckat häckande.

TV2016-06-22 11:48

"Slow-tv" kallas ett tv-koncept som gjort succé i Norge, bland annat i form av en omåttligt populär dygnet runt-livesändning från Hurtigruten.

Efter ett första, svenskt försök med "#TV4båten" har konceptet nu även nått den statliga televisionen. Martin Emtenäs, en av två programledare för "Fågelön", är nyfiken på hur det kommer att tas emot.

– I Norge är det så etablerat att alla är nyfikna på vad som kommer härnäst. I Sverige får vi se. Det här är ett helt annat sätt att titta på tv på, en sorts meditativt lugn, säger han.

Martin Emtenäs kommer som bekant från Oxelösund, bor i Nyköping och har tidigare varit programledare för "Mitt i naturen". Nu är han sedan drygt två veckor tillbaka på plats på den lilla norska Hornøya tillsammans med ornitologen Frida Johnsson, ett norsk/svenskt tv-team och sisådär 8-15 kameror.

Dygnet runt pågår livesändningen av fågellivet på ön. I morgon, torsdag, sänds det första av tre timslånga program i SVT1 där Martin Emtenäs och Frida Johnsson guidar till en ihopklippt version av det filmade materialet.

– Det kommer att ligga någonstans mitt emellan slow-tv och vanlig tv, tempomässigt. Det blir lite höjdpunkter och reportage, säger Martin Emtenäs.

Hela teamet bor i stugor på en grannö till Hornøya. Att kliva iland på fågelön beskriver han som fantastiskt och lite galet på samma gång.

– Det är ju någonstans runt 80 000 fåglar på ön. Och det är en väldigt liten ö, ett fågelberg med branta klippor som är helt täckta av sillgrisslor, tretåiga måsar, lunnefåglar, tordmular och toppskarvar. Man är omgiven av fåglar, läten och lukter.

Hur är det att vara borta så länge i ett så pass speciellt sammanhang?

– Det får väl visa sig, men det är en makalös plats att vara på. När man är där så länge börjar man iaktta mer detaljer än vad man gör från början, då man mest blir tagen av den stora helheten.

Vad kan det vara för detaljer?

– Det är en liten lunnefågel till exempel som springer över stigen och ut på klippkanten för att bajsa. Sen springer den in i sin håla igen. Den är väldigt renlig av sig, det är ingen annan lunnefågel som beter sig så av dem vi sett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!