Tjuvarna har kunnat arbeta ostört. Skolan är larmad - men larmet har inte gått.
– Larmet har varit påslaget. Vi vet inte varför det inte gått. Vi forskar i det nu, säger Joakim Dahlqvist vid fastighetsavdelningen i Nyköpings kommun.
Inbrottet har skett någon gång mellan fredagskvällen och söndagsförmiddagen. En förbipasserande privatperson kontaktade polisen strax före klockan 15 på söndagen. Larmbolaget Securitas kom fram vid halv sex och polisen var på plats vid 18.
– Patrullen har säkrat en del skospår på plats, säger Johan Bodin, chef vid Nyköpingspolisen.
Först då en lärare kom till skolan för att öppna vid femtiden på måndagsmorgonen fick rektorn veta vad som hänt.
– Jag stoppade frukostmackan i fickan och drog till skolan, säger Susanne Granat Ahlstrand.
Prio ett var att få tag i föräldrarna. Det fanns inte en chans i världen att skolan skulle kunna hålla öppet med golven täckta av glassplitter.
Via facebook, mejl och SMS försökte personalen nå ut med information innan barnen kom till skolan. En och annan fick sovmorgon. Barnen som kom möttes på skolgården. När skolan oplanerat håller stängt uppstår förstås en del följdproblem.
– Föräldrarna har varit fantastiska. De har stått härnere på parkeringen och hjälpt varandra med barnomsorgen.
När SN kommer till skolan vid niotiden är glasmästaren på plats och sopborstarna går varma. Det krasar under skorna. Tjuvarna har tagit sig in i ett klassrum genom en ruta på bottenplanet, låst upp dörren inifrån och gett sig ut på jakt.
– Vi har blivit av med ett femtontal datorer i klassrummen. De försökte såga sig in i kassaskåpet med datorer och läsplattor men misslyckades, säger Susanne Granat Ahlstrand.
Tjuvarna lyckades inte få med sig någon av projektorkanonerna men de har ändå blivit skadade under försöken att bända loss dem från taket.
Tystberga skola har varit utsatt för flera inbrott och vandaliseringar under höstterminen. För bara några veckor sedan var det rasistiskt klotter på fasaden. Skolan ligger avsides och om larmet inte fungerar kan rätt mycket hända.
Efter att skolan år 2014 fick bakläxa från Skolinspektionen på flera punkter har personalen jobbat hårt för att vända både resultat och attityder. Enligt Susanne Granat Ahlstrand är skolan nu på rätt väg.
– Vi har föräldrarna med oss i dag och det märks.
Vandaliseringen kostar hundratusentals kronor. Susanne Granat Ahlstrand hade förstås hellre använt pengarna till skolans fortsatta utveckling och är rätt ledsen i dag.
– Tidigare har det känts som om det varit yngre personer som vandaliserat här men det här känns annorlunda, säger hon.
Under natten gör vaktbolaget extrarundor runt skolan. På tisdagen är eleverna bara delvis i skolan - det är också "julbad" i badhuset i Vagnhärad.
– Vi ska ombesörja att det finns väktare på plats när fritids öppnar på morgonen så personalen kan känna sig trygg, säger Joakim Dahlqvist vid Kommunfastigheter.