Byggföretagaren stack utan att göra jobbet klart

Kvinnan ville ha en stuga om- och tillbyggd och hittade en byggfirma som skulle göra jobbet för runt 250 000 kronor.
Men jobbet drog ut på tiden och en dag dök snickaren inte upp längre.
Nu har fallet avgjorts i domstol.

Snickaren bestred kvinnans krav hos Kronofogdemyndigheten men nu har Nyköpings tingsrätt slagit fast att han ska ersätta henne. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Snickaren bestred kvinnans krav hos Kronofogdemyndigheten men nu har Nyköpings tingsrätt slagit fast att han ska ersätta henne. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Foto: Pontus Lundahl/TT.

Tystberga2025-03-04 12:00

Kvinnan hade en stuga i Tystberga som hon ville göra ganska omfattande om- och tillbyggnader på. Hon kom i januari 2021 i kontakt med en byggföretagare i 50-årsåldern, bosatt i Trosa kommun. De gjorde upp om en kostnad på cirka 250 000 kronor för det kvinnan ville ha gjort och mannen lovade att vara klar till 1 maj. Men jobbet drog ut på tiden. 

1 maj blev 1 augusti som blev 1 september.

I mitten av augusti avbröt snickaren jobbet helt och gjorde sig oanträffbar. Då hade hon betalat honom 204 000 kronor – och jobbet var långt ifrån klart.

En besiktning som efter det visade att jobbet inte utförts på ett fackmannamässigt sätt och inte heller avslutats.

undefined
I mitten av augusti avbröt snickaren arbetet på kvinnans stuga och gjorde sig oanträffbar. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Efter fruktlösa försök att få tag på snickaren anmälde hon företaget till ARN, som rekommenderade (ARN:s beslut är inte tvingande) företagaren att betala 250 000 kronor till kvinnan.

Men mannen varken hördes av eller betalade. Då skickade kvinnan krav på betalning till Kronofogdemyndigheten, ett krav som företagaren bestred.

Till sist stämde kvinnan snickaren för att få tillbaka sina pengar, bland annat 14 700 kronor för dörrar som byggföretagaren fakturerat henne men aldrig levererat, 40 000 kronor för extra boende och 20 000 kronor för att hon drabbats av extra lång pendling.

Mannen hördes dock inte av till tingsrätten heller och därför blev det en så kallad tredskodom, till kvinnans fördel. Tingsrätten slog fast att mannen ska betala hela beloppet som hon yrkat på, 285 749 kronor plus hennes rättegångskostnader på 53 975 kronor.

Vad är en tredskodom?

Tredskodom kallas i svensk rätt en dom som avkunnas mot den part som efter kallelse till rättegångsförhandling ändå inte infunnit sig till förhandlingen.

Tredskodom kan också i vissa fall meddelas om part icke lämnar in skriftligt yttrande i tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!