Hussvampen upptäcktes av en besökare under sommaren. Den angripna röda byggnaden som går under namnet Långmaren ligger drygt fem kilometer från Nynäs slott. Delar av golvbjälklaget och timmerstommen behöver rivas och byggas upp igen. Det har grävts en dräneringsledning runt byggnaden.
– Det är det gamla oxstallet på Långmaren, säger Anton Blomgren, antikvarie vid Sörmlands museum.
Enligt Anton Blomberg uppfördes huset i slutet av 1800-talet. Byggnaden går under byggnadsminne vilket innebär att den är skyddad.
– Den är väldigt välbevarad. Den har fortfarande stråtak och en traditionell ryggning.
Taket renoverades på 1980-talet och får några år sedan. Men nu behöver alltså hussvampen bekämpas. Arbetet väntas kosta drygt en halv miljon kronor, en summa som länsstyrelsen ska godkänna.
– Vi vet inte riktigt varför hussvampen har uppstått. Byggnaden har stått där i cirka 150 år och det har gått bra, men det kan bero på att det har blivit blötare i marken.
Men förekomsten kan också bero på att man får några år sedan bytte ut delar av golvbrädorna.
– Det kan vara så att man då gjorde golvet tätare men det kan ha blivit en bieffekt att fukten har haft svårare att torka ut. Under de här brädorna är det bara i princip jord. Det kan vara så att man kanske har varit lite för noggrann.
I skrivande stund har de brädor som konstaterats vara direkt angripna tagits bort.
– Jag hoppas att vi slipper åtgärda de andra delarna av golvet eftersom det är väldigt fin inredning som har ett väldigt stort kulturhistoriskt värde för byggnaden och upplevelsevärdet. Man kan se att korna har stått där. Brädorna kommer förmodligen från Karlfors kvarn som ligger i närheten av byggnaden. Sådant går inte att ersätta.
I vanliga fall används Boracol för att få bort hussvampen men förhoppningen är kunna undvika att bränna och riva så lite som möjligt.
Ytan som togs bort är drygt fyra kvadratmeter, och hela rummet där träplankorna har legat är dubbelt så stort.
– Som jag har förstått det så tar man bort delar av virket och stänger in det i en sluten behållare och håller det uppvärmt till 70 grader. Det kan i princip fungera med en bastu, även om det inte är det man brukar använda. Sedan håller man det uppvärmt i drygt tre dagar så dör hussvampen av det.
Arbetet beräknas pågå i några månader.