Inför bygget av Ostlänken hittades en fallossymbol i Tystberga för några veckor sedan. Där pågår det två olika arkeologiska förundersökningar. Här rör det sig om ett 60-tal brandgravar vilka kan vara från år 800-1050.
Utöver det unika med att hitta en fallossymbol från vikingatiden så beskriver projektledaren Rebecka Jonsson att hitta gravklot i samma grav som fallossymbolen som sällsynt men det är i nuläget oklart vad det kan ha för innebörd. Fallosstenen är gjord av kalksten, troligtvis från ett lokalt brott, kanske Vagnhärad.
– Den är så speciellt rundad. Hade hoppats på någon spännande ornamentik men tyvärr hittade vi inga på det här stenklotet, säger hon.
Utöver brända människoben i brandgravarna har de hittat ben från en hund, en kniv, pärlor, keramik, nitar och delar av järnbeslag och kammar.
Hon tycker att alla arkeologiska upptäckter egentligen känns som fynd.
– Varje gång man gräver upp något nytt så är det ju speciellt, man kan inte återskapa händelsen.
Rebecka Jonsson har jobbat mycket i landsbygden runt Nyköping. Hon beskriver Sörmland och Nyköpingstrakten som en favoritarbetsplats.
– Sörmland är väldigt vackert och det finns ju massor av spännande fynd att hitta runt Nyköping.
Hon har bitterljuva känslor inför bygget av Ostlänken.
– Det är lite tråkigt eftersom att det är en sådan vacker miljö. Samtidigt är vi tacksamma för Ostlänken eftersom vi får utföra dessa utgrävningar och få fram denna nya kunskap om Tystbergas historia.