Det susar stillsamt i björkkronorna kring den gamla sidobyggnaden på Tomtekulla gård i Tystberga. Över porten hänger en hemmagjord skylt med texten "Jordgubbscaféet". Den väderbitna men klädsamma framtoningen vittnar om en skylt som sedan länge tagits ur tjänst. Det är åtminstone vad man skulle kunna tro.
När Fredrik Larsson, som driver Tomtekulla gård, nu återupptar den jordgubbsodling som hans föregångare, Siv-Britt och Elert Andersson, tvingades lägga ner för 16 år sedan, ser det ut som att caféet, och framförallt självplocket av jordgubbar, bara tagit en väldigt lång semester.
– Det är roligt att ta upp en gammal era som har varit. De tidigare ägarna odlade jordgubbar och erbjöd självplock här i drygt 25 år. Sista skördeåret 2001 avled Elert och då försvann också självplocket, säger Fredrik Larsson.
Han visar upp åkern bakom huvudbyggnaden där 40 000 jordgubbsplantor just nu väntar på att mogna – allihop handplanterade utan maskiner. Om vädret dukar upp rikligt med sol och värme kan den samlade mängden jordgubbar uppgå till 20 000 liter, förklarar Fredrik.
Siv-Britt Andersson, som i dag bor inne i Nyköping, finns fortfarande med på ett litet hörn – numera som en slags mentor till sin efterföljare.
– Hon tycker det här är jätteroligt. När man har henne med i bakgrunden så känns det också väldigt tryggt att dra i gång det här igen. Hon har mycket tips och kommer hit ett par, tre gånger i månaden, säger Fredrik.
Bland tipsen från veteranen finns bland annat några "magiska" datum, förklarar han, som man måste hålla koll på. Tidsspannet mellan 10-15 augusti för man till exempel inte glömma bort.
– Det är då som ämnena i jordgubbarna till nästkommande skörd sätter sig, förklarar Fredrik.
Än så länge kommer sörmlänningarna dock få vänta lite på självplocket. Jordgubbarna behöver ett år på sig för att odlingen ska etableras på rätt sätt. Innan midsommar 2017 hoppas Fredrik kunna öppna upp för självplocket, med nyöppnad caféverksamhet vid sidan om. Man kommer även fortsätta med försäljningen i gårdsbutiken, där bland annat potatis och grönsaker finns med bland sortimentet.
Planen, om allt faller väl ut, är att utöka jordgubbsodlingen successivt de kommande åren. Tomtekulla har potential att odla på 8-10 hektar, och Fredrik siktar på att nå upp till gårdens fornstora dagar.
– Jag är peppad, det finns bara en väg och det är framåt, säger han.