"Man tänker: vi skiter i det, vi slutar ha får på gården"

Oron för vargattacker finns även i Tystberga. Men det är inte bara risken att förlora djur som skrämmer, på Onsberga gård i oroar man sig även för att artrikedomen tar stryk.

Foto:

Tystberga2015-06-26 06:50

På Onsberga gård har Erika och Torbjörn Olsson får, kor och grisar. Deras filosofi är att djuren ska äta gräs, inte kraftfoder, och deras djur betar på naturbetesmark.

Där det tidigare var granskog är det öppen hagmark med några träd, stenar och massa växtlighet. Hagarna sträcker sig långt ut och där de tar slut tar granskogen vid. Tanken är att gårdens djur ska beta på all mark men Erika och Torbjörn Olsson, som driver gården sedan 12 år, har bara djuren i de närmaste hagarna. Rädslan för varg gör att de inte vågar ha djur i de hagar de inte har uppsikt över.

– Vi har betesmark ända upp i skogen, men det känns olustigt att ha djuren där. Då får de beta på åkermark, och det går emot det vi vill, säger Erika som för ungefär ett år sedan såg en varg på gården.

De har byggt ett högre stängsel mot skogen för att skydda mot främst vildsvin, dov- och kronhjort. De jobbar med att förstärka alla stängslet runt alla hagar.

– Även om man har ett säkert rovdjursstängsel så vågar man inte lita på det. Även om vargen inte tar sig in i hagen räcker det att den syns utanför stängslet för att djuren ska bli rädda och stressade, säger hon.

Det inte bara risken att förlora djur som oroar paret, artrikedomen lider också om djuren måste beta på åkermark, menar de.

– Det finns massor av arter inte växer om inte mular betar och klövar trampar, säger hon.

– Många rödlistade arter finns på betesmark. Som det är nu lägger man otrolig fokus på vargen som är högst upp i näringskedjan. Men det är väldigt många arter som får stryka på foten för att man vill bevara vargen, säger Torbjörn.

– Att vi har det vackra öppna landskapet i Sörmland är mycket tack vare att djur betat på marken i åratal, fyller Erika i.

De tycker att vargdebatten lätt blir svart eller vit.

– Jag är inte emot varg, men om varg finns måste man få rejält med ersättning för att bygga stängsel och man måste få skjuta om de kommer nära djuren, säger hon.

– Det är vargetablerat i Södermanland nu och även om reviret inte är just där vi bor är det bara en tidsfråga innan någon av ungarna hittar hit, säger Torbjörn.

– Jag tror att alla måste ta ett helhetsgrepp i frågan. Experterna är experter på sina sakområden och ser kanske inte alltid vilka konsekvenser det får någon annanstans i kretsloppet, säger Erika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!