Stjärnkock inspirerade skolkök i nytt matprojekt

Matsvinnet inom Nyköpings kommun ska minska – rejält. Nu inleds ett nytt projekt med hållbarhet i fokus.

Elisabeth Ekdahl, som jobbar i köket på Tystberga skola, fick tips och inspiration kring hållbar matlagning från Paul Svensson.

Elisabeth Ekdahl, som jobbar i köket på Tystberga skola, fick tips och inspiration kring hållbar matlagning från Paul Svensson.

Foto: Nyköipngs kommun

Tystberga2020-08-19 15:30

– Vi slänger god och tjänlig mat direkt i soporna, säger stjärnkocken Paul Svensson.

Han driver klimatsmart restaurang, har skrivit böcker och gjort tv på temat. Paul Svensson är djupt engagerad i hur vi kan minska matsvinnet, och i veckan besökte han Tystberga skola för att dela med sig av sin kunskap och inspirera personalen i skolköket.

– Medvetenheten har ökat jättemycket bara de senaste åren. Jag hoppas att fler ska se att det här inte är så krångligt, det handlar dels om att ta ett miljöansvar men är även en ekonomisk insats, inte minst i dessa tider när man får vända och vrida på varenda krona för att få ihop sin verksamhet.

Den kommunala organisationen Måltidsservice står för tillagningen inom förskola, skola och äldreomsorg. Nu ska maten registreras, mätas och vägas så man får en överblick av svinnet.

– Målet är att halvera matsvinnet. Vi ska ha utbildningar och workshops och behöver få alla medarbetare delaktiga och bidragande, säger Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef för Måltidsservice.

Paul Svensson delar med sig av tre tips på hur privatpersoner kan bidra till att minska svinnet.

– Undvik att hamstra. Vi handlar för mycket och oplanerat och hinner inte äta maten innan den blir dålig. 

– Frysen är underskattad. Är maten på väg att bli dålig så kan man stoppa den i frysen och använda senare.

– Även om en vara har passerat bäst före-datum så finns det inget som säger att maten är dålig då. Det enklaste är att själv göra en bedömning genom att lukta eller smaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!