Det var i juni i år som Vladimir Gombar vann budgivningen på en bostadsrätt i Tystberga. Att valet föll på Tystberga har med närheten till arbetet i Stockholm och prisbilden att göra. Vladimir kom till Sverige från Kroatien i april förra året och har arbetat sedan dess. Nu har han både fast anställning med fast månadslön och banken har beviljat lånelöfte för köp av bostad på upp till en miljon kronor. Deklarationen från 2014 visar på en normal årsinkomst.
Håkan Rehn, kollega till Vladimir, har hjälpt Vladimir med bostadsköpet och berättar att det tog hela tre veckor innan beslutet om avslaget från styrelsen kom.
– Jag kontaktade styrelsen efter beslutet och bad om en mejladress för att skicka både anställningsintyg och deklarerad inkomst från förra året men de var helt ointresserade. Styrelsen säger att de pratat med sin ekonomiske rådgivare som säger att Vladimir har problem med ekonomin. De vill titta på deklarerad inkomst tre år tillbaka i tiden, men det finns ju inte i detta fall, berättar Håkan Rehn.
Håkan sitter själv med som vice ordförande i en bostadsrättsförening i Stockholm och berättar att de aldrig har nekat en medlem inträde.
– Det här är inte rätt enligt bostadsrättslagen. När man ser såna här orättvisar måste man reagera, säger han.
Mäklaren som hade hand om försäljningen säger i ett mail till Vladimir att han beklagar avslaget men att det inte finns så mycket mer han kan göra. Han kommenterar att det sällan lönar sig att överklaga beslutet och att det i detta fall inte heller ger lägenheten tillbaka. I köpekontraktet står det att om föreningen inte godkänner dig som medlem kan du inte begära omprövning. Köpet är redan hävt. Mäklaren tillägger även att det kanske inte är så kul att bo i en liten förening där alla vet att ni som nya ägare inte är på god fot med styrelsen.
Vladimir berättar att han just nu är inneboende hos ett par i en lägenhet i Flemingsberg. Men där kan han inte stanna så länge.
– Det är svårt att hitta boende i Stockholm. Bostadskön är lång och att hyra i andra hand har jag inte råd med. Det känns viktigt att ha en lägenhet för framtiden och nu vet jag inte vad jag ska göra, säger Vladimir.
Föreningens beslut är nu överklagat till hyresnämnden i Västerås. Nu väntar Vladimir på svar.
– Jag hoppas att det blir bra. Jag har redan köpt lite möbler men nu vet jag inte hur lång tid det tar innan vi får svar från nämnden, säger han.