Livsglädje i konst på lagården

Färgsprakande konst i lantlig miljö. På Lagårn i Ullsta går det just nu att beskåda en utställning som hyllar livet. "Jag ville lyfta fram det positiva i vardagen", säger Marika Lang, en av två konstnärer som ställer ut.

Ett organiserat kaos. De två konstnärerna som ställer ut har målat på plats i Ullsta.

Ett organiserat kaos. De två konstnärerna som ställer ut har målat på plats i Ullsta.

Foto: Albin Arrling

Ullsta2019-07-26 07:13

Mitt bland storvuxna ekar och böljande åkrar ligger den faluröda ladan, tillika konstgalleri, insprängd. Galleriet, som har öppet på helgerna under sommaren, drivs av Iren och Göran Lagerstedt som också bor på området.

– Att kunna förmedla god konst på landet har ett värde som är större än pengar, säger Iren medan vi sitter runt ett bord och fikar. Den andra konstnären som ställer ut, Karin Holmström, är med på telefon:

– Jag har bland annat ställt ut i Hong Kong innan, men det var något speciellt med att kunna bo och måla här ute. Det är kärlek, säger Karin Holmström samtidigt som de andra runt bordet skrattar instämmande.

Marika Lang, konstnär som ursprungligen är från Göteborg, berättar när vi rest oss upp hur en av hennes tavlor vanligtvis växer fram.

– Jag tar ett foto och sen börjar jag måla en person. Då funderar jag på vad den tänker på, och vad den observerar. På det sättet är hela processen igång.

– Man kan säga att jag målar in de människorna jag själv skulle vilja se under en morgonpromenad, förklarar hon och visar en tavla som föreställer entrén till en restaurang i Stockholm.

Människogestalterna som pryder tavlorna bär likhet med de som figurerar i julklassikern Karl-Bertil Jonssons julafton, även om tankarna är långt borta från snöklädda decembergator nu när termometern visar över 30 grader.

Utställningen pågår fram till den 4 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om