Experten tipsar: 7 sätt att plugga smartare

Skolan har börjat och det är dags för läxor och nya utmaningar. Men hur pluggar man på bästa sätt? Vi frågade Annika Christensen, specialpedagog på Skoldatateket i Eskilstuna, om studieteknik.

Annika Christensen, specialpedagog på Skoldatateket i Eskilstuna, ger sina bästa tips.

Annika Christensen, specialpedagog på Skoldatateket i Eskilstuna, ger sina bästa tips.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Utbildning2019-08-30 12:04

– Största problemet är nog distraktionen av datorer och mobiler. Vi tror att det går att multitaska, men studier visar att det räcker med att mobilen ligger i närheten för att vi ska tappa fokus. Det är svårt att komma igång när mycket lockar, säger Annika Christensen.

För elever som redan har en struktur för sina studier kanske distraktionen inte är ett jätteproblem, men för andra kan dessa tips från Annika hjälpa.

1. Inställning till din förmåga

Begåvning och talang har väldigt lite med goda resultat att göra. Allt beror på hur mycket du anstränger dig. Varje gång du anstränger dig för att lära något nytt blir du smartare. Hjärnan skapar fler kopplingar och blir snabbare och snabbare, så tro på dig själv och dina möjligheter.

2. Styr ditt beteende

Känn inte efter så noga – sätt igång bara. Stäng av och plocka undan allt som kan distrahera. Vi tror att vi kan multitaska, men hjärnan klarar inte av att processa flera saker samtidigt. Gör en lista på vad du ska göra och börja med det lättaste. Ställ en timer och jobba i 20-minutersintervaller, då underlättar du för hjärnan att hålla fokus.

3. Minnestekniker

Hjärnan minns bäst genom associationer och det finns många tekniker att använda.

4. Digitala lärverktyg

Förstärk lärandet genom att se en film i ämnet. Använd inlästa läromedel för att lyssna och läsa samtidigt. Använd talsyntes som läser upp både det du själv skrivit och andra digitala texter. Det ökar hjärnans förmåga att minnas och bearbeta texten. De flesta kommuner har abonnemang på dessa verktyg, så kolla med din lärare vilka verktyg du har rätt till.

Gör en egen presentation av innehållet och tänk dig att du ska framföra det för någon annan. I bästa fall presenterar du det på riktigt för någon. Då befäster du kunskapen allra bäst.

5. Samarbeta

Samarbeta med någon och avsett mycket tid till diskussioner om ämnet. Då ökar sannolikheten att du kommer ihåg det du pluggat till 90 procent.

6. Repetera

Du måste repetera innan du glömt! Använd tiominutersregeln, som innebär att tio minuter efter att du läst, lyssnat, arbetat med eller tittat på något nytt du ska lära dig måste du ta dig tid att repetera det.

Dagen efter sker nästa repetition, sen en vecka senare och slutligen efter en månad (om du vill att det ska vara ett lärande för livet och inte för stunden). Kom ihåg att ju oftare du repeterar och låter hjärnan arbeta med nya saker desto smartare blir du!

7. UR har jättemånga bra filmklipp om studieteknik!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om