Drottningen ska firas i dagarna fyra

Storbritannien har stängt ner och befolkningen hukar under pandemirestriktionerna. Men om två år ska britterna få fira – och det rejält. När drottning Elizabeth II 2022 har suttit 70 år på tronen ska det bli fest i dagarna fyra.

Storbritanniens drottning Elizabeth II under det stora firandet 2012 när hon suttit på tronen i 50 år.

Storbritanniens drottning Elizabeth II under det stora firandet 2012 när hon suttit på tronen i 50 år.

Foto: Sang Tan/AP/TT

Utrikes2020-11-12 04:45

En extra helgdag och fyra dagars firande. Det väntar britterna i juni 2022, eftersom drottning Elizabeth i februari det året då har suttit på tronen i 70 år. Den brittiska regeringen har nu avslöjat att det blir ett pampigt firande, rapporterar landets medier.

Med start torsdagen den 2 juni ska firandet, av regeringen kallad en "blockbuster"-helg, domineras av det bästa britterna har att erbjuda i form av pompa, ståt och underhållning av yppersta klass. Några exakta planer har inte presenterats, men kalaset blir enligt kulturdepartementet "spektakulärt".

"Historiskt ögonblick"

– Hennes majestäts platinajubileum kommer att bli ett i sanning historiskt ögonblick, och ett som förtjänar ett firande att minnas, säger kulturminister Oliver Dowden enligt The Guardian och uttrycker förhoppningar om att firandet ska fungera som en enande kraft för nationen och hela Samväldet.

Den i dag 94-åriga Elizabeth blev Storbritanniens drottning när hennes pappa kung Georg VI avled 1952. Hon kröntes sedan 1953. Hon är den statschef i världen som har suttit längst och även den historiskt sett längst sittande brittiska monarken.

Sober stilleståndsdag

Allt firande om drygt halvtannat år är av naturliga skäl avhängigt pandemin. När drottningen i somras hade sin officiella födelsedag blev det ett nedtonat firande på grund av krisen och hon nöjde sig med att bevittna en mindre militärparad vid Windsor Castle utanför London.

Drottning Elizabeth hade sin riktiga födelsedag den 21 april, då hon fyllde 94 år. Också den födelsedagen firades stillsamt utan fanfarer och salut.

Även onsdagens traditionella uppmärksammande av Stilleståndsdagen, den 11 november, var i år nedtonat. Prins Charles ledde en ceremoni för de som har stupat i strid, i Westminster Abbey inför 80 personer, mot normalt runt 2 200, rapporterar The Times. Även drottningens gudstjänst i söndags för de stupade var nedtonad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!