Den regimstyrda domstolen i Minsk dömer honom till tio Ärs fÀngelse, vilket vidareförmedlas av mÀnniskorÀttsorganisationen Vjasna och andra oberoende belarusiska kÀllor.
Bjaljatski grundade Vjasna, som för protokoll över den belarusiska regimens övergrepp och fÀngslanden av oliktÀnkande. Han har hÄllits frihetsberövad sedan sommaren 2021 och stod inför rÀtta tillsammans med kollegorna Valjantsin Stefanovic och Uladzimir Labkovitj. Ytterligare en kollega stod Ätalad i sin frÄnvaro.
Samtliga döms till fÀngelse. Stefanovic till nio Är, Labkovitj till sju och den frÄnvarande Dmitrij Solovjov till Ätta.
LÄnga straff för alla
Brottsanklagelserna bygger pÄ deras arbete i samband med massprotesterna som skakade Belarus hÀrom Äret. De anklagas för smuggling samt för att finansierat organiserade "krÀnkningar av allmÀn ordning". Domarna i Minsk sade sig finna detta fullt bevisat, medan de tre tilltalade pÄ plats satt bakom galler, med sina hÀnder fÀngslade bakom ryggarna.
Hundratusentals mÀnniskor gick ut pÄ gatorna i Belarus under sensommaren och hösten 2020 för att protestera mot ett i raden av riggade presidentval dÀr Aleksandr Lukasjenko gavs fortsatt möjlighet att styra landet, som han har varit president för sedan 1994.
Regimen slog ned de fredliga protesterna med vĂ„ld och mĂ„nga tusental mĂ€nniskor greps. Ănnu i dag sitter 1 458 personer som politiska fĂ„ngar i landet, enligt Vjasnas berĂ€kningar.
I en slutplÀdering inför en liten ÄskÄdarskara i rÀtten larmade Bjaljatski om att Belarus hÄller pÄ att slitas sönder. Hans kollega Valjantsin Stefanovic sade att deras arbete inte har skett förgÀves och att det kommer nya generationer av mÀnniskorÀttsaktivister.
"Ă ngrar inget"
60-Ärige Bjaljatski tilldelades Nobels fredspris i höstas, vilket han delade med mÀnniskorÀttsorganisationerna Memorial och Center for Civil Liberties frÄn Ryssland respektive Ukraina. Eftersom han satt fÀngslad sÄ kunde han inte ta emot priset sjÀlv, men hans fru Natalija Pintjuk nÀrvarade vid ceremonin i Oslo. I ett tal förde hon fram att maken inte Ängrar nÄgonting, "eftersom hans drömmar Àr vÀrda det".
Ales Bjaljatski dömdes till fÀngelse Àven 2011 och spÀrrades dÄ in pÄ en straffkoloni, dÀr han arbetade i en textilfabrik och isolerades helt i omgÄngar. Efter tre Ärs internationella pÄtryckningar slÀpptes han, varpÄ han sattes pÄ ett tÄg hem till Minsk med fÄngklÀder och rakad skalle. Efter frigivningen fick han en rad internationella priser och erkÀnnanden.
Svetlana Tichanovskaja, förgrundsfigur för den demokratiska oppositionen i Belarus, skriver i sociala medier att de tre mÀnniskorÀttsaktivisterna har dömts i en lÄtsasrÀttegÄng iscensatt av regimen.
"Vi mÄste göra allt vi kan för att bekÀmpa denna skamliga orÀttvisa och befria dem", skriver hon.