Tidigare soldater erkänner hundratals mord

I en pågående tribunal i Colombia, som granskar våldsdåd i den nästan halvsekellånga konflikten, erkänner flera soldater morden på 227 människor.

En tidigare medlem i gerillagruppen Farc. Arkivbild.

En tidigare medlem i gerillagruppen Farc. Arkivbild.

Foto: Scott Dalton/AP/TT

Colombia2021-12-10 21:44

En av de 21 som erkände delaktighet i krigsbrott och brott mot mänskligheten hade rangen general. En civil person erkände också ansvar.

Den särskilda fredstribunalen, förkortad JEP, utreder krigsbrott som en del av en fredsuppgörelse som slöts 2016 mellan bland andra regimen och rebellgruppen Farc.

De anklagade regeringssoldaterna erkände även att de rövat bort personerna som kom att mördas. Vid flertal tillfällen sades det att offren tillhörde gerillagrupper och att de fallit i strid. Då kunde gärningsmännen få belöning och utmärkelser.

I själva verket dödades offren i fångenskap.

Fredstribunalen erbjuder strafflindring om de anklagade fullt ut erkänner sina brott.

Domstolen beräknar att minst 6 402 civila dödades på detta sätt mellan åren 2002-2008 under president Álvaro Uribe. Det verkliga antalet tros vara mycket högre.

Konflikten i Colombia inleddes 1964 och pågår fortfarande, om än i mindre omfattning än under de värsta åren. Även om den tidigare ledande Farc-gerillan har avväpnats, så finns fortfarande stridande grupper i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!