Fiskekung fuskade – staten håvar in miljoner

Fiskeriföreningarna var bara en papperskonstruktion för att få tillgång till fler fiskekvoter. Nu har den danske storfiskaren torskat i domstol. Han får böta 74 miljoner kronor samtidigt som staten konfiskerar runt 220 miljoner kronor.

En dansk fiskekung får böta 74 miljoner kronor för att ha fuskat till sig mer fiskekvoter än de han hade blivit tilldelad. Arkivbild.

En dansk fiskekung får böta 74 miljoner kronor för att ha fuskat till sig mer fiskekvoter än de han hade blivit tilldelad. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Danmark2021-12-17 18:41

– Det är inte olagligt, utbröt storfiskaren när rättens ordförande läste upp domen.

– Hur fan kunde du bli domare, fortsatte 58-åringen innan domaren Per Kiel Lauritsen bad honom lämna rättslokalerna i Holstebro.

En av de rikaste yrkesfiskarna

Storfiskaren från Skagen och nio andra personer, bland annat en revisor och en advokat, åtalades sommaren 2020 för att ha fuskat till sig mer fiskekvoter än vad man hade blivit tilldelad. Detta genom att skapa flera fiskerisällskap som enligt åklagaren endast var papperskonstruktioner.

På posten som direktör satt nära familjemedlemmar eller vänner till fiskekungen, som anses vara en av Danmarks rikaste yrkesfiskare.

Rättegången har pågått sedan i februari och efter 43 förhandlingsdagar har nu domen fallit. Storfiskaren döms till ett bötesbelopp som motsvarar 74 miljoner svenska kronor. Dessutom konfiskerar staten runt 220 miljoner kronor från en rad fiskerisällskap, som huvudmannen har beskyllts för att kontrollera.

Åtta andra personer döms också för fusk med fiskerikvoter och döms till sammanlagt 106 miljoner kronor i böter. En person friades.

Åklagarsidan ville att storfiskaren även ska fråntas sin licens som yrkesfiskare, men det fann inget bifall i rätten.

Ska överklaga

Samtliga åtalade har nekat till brott och har redan uppgett att man avser att överklaga till hovrätten.

Fallet med storfiskaren kom till ytan efter den danska riksrevisionen 2017 kommit med kritik mot det dåvarande fiskedepartementet för bristande kontroll av kvotreglerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!