Läkare och sjuksköterskor vid offentliga sjukhus i Frankrike har länge klagat på personalbrist och låg lön. Nu anklagar vårdanställda och anhöriga hälsominister Catherine Vautrin och utbildningsminister Élisabeth Borne för att ha tillåtit lagvidriga och livsfarliga arbetsvillkor för vårdpersonal och studenter, enligt stämningsansökan.
Hot och tvångsarbete
I stämningsansökan beskrivs bland annat ett system för "olagligt" organiserat övertidsarbete, hot och "tvångsarbete utanför alla regelverk".
Enligt anmälan är förhållandena särskilt svåra på tre sjukhus – ett i Alsace i östra Frankrike, ett i Hérault i landets södra delar och ett i Yvelines väster om Paris – där en särskilt oroande "självmordsvåg" har konstaterats.
En sjuksköterska tog sitt liv efter att i flera brev ha rapporterat om det han beskrev som en omöjlig arbetsbörda och trakasserier från personalavdelningen. Två kvinnor som var sjuksköterskestudenter vid samma sjukhus har också tagit sina liv, enligt stämningsansökan.
Lovar samarbete
Advokat Christelle Mazza säger att om den offentliga vården vore ett privat företag så skulle cheferna ha ställts till svars.
– En chef som genomför en sådan stor och upprepad omorganisation som den på offentliga sjukhus, med sådana konsekvenser för arbetsförhållandena, skulle ha dömts och företaget stängts.
En medarbetare till utbildningsministern uppger att departementet är fast beslutet att "samarbeta fullt ut" med utredningen.