Danmark förlÀnger cannabisförsök

Danska folketinget har förlÀngt landets försök med att tillÄta att vissa patienter behandlas med cannabis. LÀkare fÄr nu fortsÀtta skriva ut cannabis till patienter med smÀrtproblematik i ytterligare fyra Är.

Cannabisplantor pÄ rad i en anlÀggning för odling av medicinsk cannabis i Odense i Danmark. Arkivbild.

Cannabisplantor pÄ rad i en anlÀggning för odling av medicinsk cannabis i Odense i Danmark. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-05-26 05:08

Danmark inledde 2018 försöket med medicinsk cannabis, men dÄ med tidsbegrÀnsningen fyra Är. NÀr perioden nu gÄr mot sitt slut var det en bred majoritet i folketinget som stÀllde sig bakom en fortsÀttning.

– Det var viktigt att vi lyckades fĂ„ till ett avtal för de patienter som till exempel lever med stora smĂ€rtor, sĂ„ att de kan fortsĂ€tta fĂ„ behandling med medicinsk cannabis inom hĂ€lsovĂ„rden, sĂ€ger hĂ€lsominister Magnus Heunicke (S).

Försöket har kritiserats frÄn flera hÄll, bland annat uppges lÀkare ha tvekat om att skriva ut cannabis med hÀnvisning till att de Àr oroliga för effekterna av drogen och att varken lÀkare eller patient har kunskap om eventuella biverkningar.

LÀkarföreningens ordförande Camilla Rathcke sÀger till Ritzau att försökets förlÀngning frÀmst gynnar producenterna, inte patienterna.

För Àven den tillÄtna odlingen av medicinsk cannabis fÄr fortsÀtta. Odlingen blir nu tillÄten pÄ permanent basis, enligt Heunicke för att ge producenterna trygghet nÀr de ska investera i sina företag.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!