Lockdown ger hopp i mutationens Afrika

Covid-19 har rusat i södra Afrika sedan en ökänd mutation fått fäste. Flera länder har hamnat på särskilda varningslistor för farliga mutationer. Men hårda nedstängningar ger hopp i en region som klarade sig relativt bra tidigare under pandemin.

En sydafrikansk kvinna blir virustestad i Groblersdal på torsdagen.

En sydafrikansk kvinna blir virustestad i Groblersdal på torsdagen.

Foto: Jerome Delay/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-02-12 03:43

Det är "mycket troligt" att den mutation som först konstaterades i Sydafrika ligger bakom en rusning i antalet fall som har rapporterats i grannländer som till exempel Malawi, skrev Läkare utan gränser (MSF) i slutet av januari.

– Dessa länder är nya "hotspots" gällande mutationen, säger Sonja Leister, pressekreterare på MSF, och syftar på Eswatini, Malawi, Moçambique och Zimbabwe.

– Detta har lett till att antalet covidrelaterade dödsfall har ökat exponentiellt i december och januari. Varken sjukvårdspersonal eller riskgrupper har blivit vaccinerade hittills.

Mutationen gör alltså att viruset sars-cov-2 sprids snabbare. Det innebär för det första att sjukvården pressas allt hårdare, för det andra att omvärlden blir ännu mer rädd för kontakt med dessa länder, och för det tredje att oron växer för att vaccinen inte kommer att bita lika bra.

Byta vaccin

Sydafrika har redan sagt att distributionen av Astra Zenecas vaccin har pausats, sedan en del rön pekat mot att det inte är så effektivt mot mutationen. Landet kan försöka byta Astra-doserna mot andra vaccin, men det är osäkert om det är realistiskt – många länder håller hårt i de leveranser de får, och flera vaccin har så hårda fryskrav att de är svåra att distribuera i södra Afrika.

Den så kallade sydafrikanska varianten liknar de mutationer som dykt upp i Storbritannien och Brasilien. Mycket är ännu okänt om dem, men de har uppenbarligen det gemensamt att virusets spridning underlättas. En skarp stigning i antalet covid-fall redovisades under andra halvan av januari i länder som Malawi, Moçambique och Zimbabwe.

– Nu har det kommit dit, och därför blir den andra vågen där värre än den första. De står helt oförberedda på antalet patienter, säger Sonja Leister.

Och läget ser liknande ut även i andra delar av Afrika. De senaste fyra veckorna har totalt drygt 22 300 covid-dödsfall registrerats i världsdelen, vilket kan jämföras med under 16 000 den föregående fyraveckorsperioden, meddelar WHO:s Afrikaenhet.

"Tydlig nedgång"

Men akuta nedstängningar har införts på flera håll för att hejda den nya smittan, och preliminärt har det i vissa länder redan gett resultat. "Läget förbättras – ett tydlig nedgång i antalet fall och döda registreras under de senaste veckorna", heter det i Läkare utan gränsers senaste bedömning från Malawi.

Men det är alltså från nivåer som överraskat, i en världsdel som tidigare under pandemin klarat sig relativt lindrigt.

"I den andra vågen har antalet fall stigit över de toppar som nåddes i första vågen, och sjukvården har inte hängt med", skriver WHO i Afrika.

Å andra sidan ligger Afrika än så länge på sammanlagt "bara" kring 100 000 döda – i absoluta tal mindre än en tiondel av antalet offer på de amerikanska kontinenterna. Även jämfört med Europas ungefär 800 000 döda kan Afrikas siffror framstå som låga.

Extra varning

Samtidigt är låginkomstländer extra sköra inför de ekonomiska konsekvenserna av lockdowns och andra åtgärder för att hejda smittan. Och nu har omvärlden hunnit införa extra hårda regler för kontakt med de nya mutationernas "hotspot"-länder. Exempelvis Nederländerna, Storbritannien och Tyskland har skruvat åt reserestriktioner extra hårt för Brasilien, Sydafrika med flera.

Tyska folkhälsomyndigheten Robert Koch Institut (RKI) har också sedan i januari en ny kategori på sin svarta lista för pandemin. Tidigare har omvärlden delats in i "riskområden", som omfattar i stort sett hela världen, och "högincidensområden", där antalet fall är extra högt. Nu finns också "virusvariantområden", alltså länder med extra varningsflagg på grund av de nya mutationerna.

Fakta: Värsta virusområdena

Pandemiläget i världen kan nu delas in i tre delar, enligt tyska folkhälsomyndigheten RKI:

"Riskområden": Omfattar över 100 länder, alltså större delen av världen. Sverige ingår här, liksom stora delar av övriga Norden.

"Högincidensområden": Ett 30-tal länder där spridningen är extra svår. Här återfinns bland andra Spanien och USA.

"Virusvariantområden": Botswana, Brasilien, Eswatini, Förenade kungariket (Storbritannien plus Nordirland, kanalöarna etc), Irland, Lesotho, Malawi, Moçambique, Portugal, Sydafrika, Zambia, Zimbabwe.

Källa: RKI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!