Uppemot 200 mindre jordbävningar registrerades tidigt på söndagsmorgonen. Den isländska kustbevakningen har lokaliserat utbrottet till söder om Hagafjell, enligt Islands meteorologiska kontor.
På söndagseftermiddagen bröt en ny spricka upp bara några meter från stadsgränsen, med lava som rinner in mot bebyggelsen. Bilder visar hur hus som nåtts av lavan fattat eld.
"Nu har det vi fruktat besannats", skriver Grindavíks kommunfullmäktige i ett uttalande. Utrymningen av staden uppges däremot ha gått bra, och ingen ska ha kommit till skada.
En farozon
Alla vägar till staden har stängts och Grindavík ses som en ren farozon. Människor uppmanas hålla sig borta.
Det är nu allas skyldighet att stötta Grindavíksborna, betonar president Gudni Johannesson i ett tal på söndagskvällen.
– Det är helt klart att vi nu måste lägga ännu mer vikt vid att hitta permanenta bostäder för människor under de kommande månaderna, säger borgmästare Fannar Jónasson till public service-bolaget Rúv.
Magmakammare oroar
Sedan den nya sprickan öppnat sig ser läget värre ut, enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitetet.
– Det är ganska intensiva lavafontäner bredvid två av husen, säger han.
Utbrottet kan i bästa fall mattas av fort, som i december. Men det som oroar på sikt är att en magmakammare fyllts på. Det kan göra att utbrottet fortsätter med risk för att fler byggnader förstörs av lava eller brinner ner.
– Mer magma har kommit in i systemet och det orsakar mer förödelse. Det är en inte försumbar risk att ytterligare två sprickor öppnas längre söderut i centrum av staden, säger Lund.
Magmakammaren är belägen norr om staden, vid turistattraktionen Blå lagunen.
Skadad infrastruktur
Lavan har också runnit över huvudvägen mellan Grindavík och Reykjavik, som har stängts av.
Infrastruktur så som el och vattenledningar har skadats.
Polisen kommer nu att se över om det är möjligt att förlänga vallar runt staden och göra något åt lavaflödet. På kvällen började kraften i utbrottet minska, men det utesluts inte att fler utbrott kommer att ske.
Grindavík evakuerades senast i november efter flera jordbävningar och risk för vulkanutbrott. I december skedde ett utbrott, men då nådde lavan aldrig staden.