Den 21 januari inleds årets viktigaste traditionella firande i Kina. Det pågår fram till den 5 februari, då vårfestligheterna avslutas med lyktfestivalen.
Tigerns år 2022 övergår i kaninens, i bland på svenska översatt till harens, i det kinesiska zodiakåret.
Kaninen anses vara samtidigt både sårbar och listig. I den kinesiska astrologin har djuret rykte om sig att vara en tystlåten och vänlig diplomat. Men kaninen sägs också kunna uppvisa en envishet utan dess like om någon som den bryr sig om hotas, skriver nyhetsplattformen Lifestyle Asia som tipsar om allt kring firandet.
Hoppigt år spås
Under kaninens år belönas den riskbenägne – men det ombytliga djuret symboliserar också oförutsägbarhet. För marknaden kan det innebära att 2023 blir ett något hoppigt år, spår banken CLSA i Hongkong, som varje år sammanställer ett lekfullt feng shui-index.
För kineserna är firandet av det nya året och våren framför allt en familjehögtid då man återvänder till sin hemort för att träffa släkt och familj. Husen dekoreras med röda lyktor som ska föra med sig lycka och hålla onda andar borta.
Fyrverkerier och traditionella kinesiska drak- och lejondanser är vanliga inslag i festligheterna. Seden har sitt ursprung i en folksaga enligt vilken monstret Nian attackerade bybor varje nyår, men skrämdes bort med fyrverkerier och ljus i röda färger.
Tempelmässor återöppnar
Tempelmässor i Peking återöppnar i år, för första gången efter det att covidpandemin bröt ut. Ett undantag är några av de största mässorna som fortsätter pausas och ersätts av andra kulturaktiviteter, rapporterar thebeijinger.com.
En av de populäraste tempelmässorna, i Badachuparken i Peking, håller öppet och ger besökare chansen att sända välsignelser såväl som att frossa i läckerheter från otaliga gatustånd.
Kineserna har en vecka ledigt i samband med nyåret och många marknader, banker och myndigheter är stängda. En höjdpunkt är familjemiddagen, då släkten samlas för att äta en festmåltid.
Kickstart för ekonomin
Det är första gången på tre år som kineser kan resa fritt sedan covidrestriktionerna, som hört till de mest strikta i världen, lyfts. Enligt analytiker kan nyårsresandet innebära en välbehövlig kickstart för ekonomin efter ett knackigt 2022, med hundratusentals kineser som reser till Kinas inland.
– Toppen av nya smittofall passerades i januari, och med vårfestligheterna är turismen tillbaka och tecknen på återhämtning i konsumtion är tydliga, säger Nie Wen, ekonom på investmentbolaget Hwabao Trust till Reuters.
I tisdags, en av de större resdagarna, uppstod rusning då lediga kineser trängdes på tågstationer i landets större städer. Enligt statliga medier uppskattades 390 000 passagerare resa enbart från Shanghais station under dagen.
Över 2 miljarder resor
Mellan den 7 januari och 15 februari uppskattar transportmyndigheterna att 2,1 miljarder resor kommer att genomföras i Kina. Detta trots att hälsomyndigheterna uppmanat människor att undvika att resa då covidfallen på landsbygden ökar kraftigt, och vaccinationsgraden bland främst äldre är låg.
I flera andra länder i Asien firas det kinesiska nyåret också stort. I till exempel Thailand förbereder sig Bangkok för ett kraftigt uppsving av resenärer under helgdagarna.