Propagandafest när kommunistparti fyller 100

Propaganda på bio och en telefonlinje för att anmäla kritiker. Inför hundraårsdagen lämnar Kinas kommunistparti inget åt slumpen.
–Det är viktigt för ledningen att upprätthålla bilden av partiet som den enda kraft som kan leda Kina, säger sinologen Torbjörn Lodén.

En grupp pensionärer sjunger rödaarmésånger i Zunyi i Kina. De framträder regelbundet för turister på ett museum i staden, där Zunyikonferensen som blev början på Mao Zedongs väg till makten hölls 1935.

En grupp pensionärer sjunger rödaarmésånger i Zunyi i Kina. De framträder regelbundet för turister på ett museum i staden, där Zunyikonferensen som blev början på Mao Zedongs väg till makten hölls 1935.

Foto: Emily Wang/AP/TT

Kina2021-06-26 11:00

"Ge oss popcornfilmer!" Det krävde en missnöjd användare på plattformen Zhihu sedan biljettförsäljningen till den re-mastrade "Sagan om Ringen"-triologin utan förvarning stoppades inför premiären i Kina i april. I stället fylldes tablåerna av propagandafilmer på temat "älska nationen, partiet och socialism".

"Det är inte det att vi inte är patriotiska. Vi vill bara se bra film", protesterade en användare på mikrobloggen Weibo.

Lika plötsligt som de försvunnit var dock "Sagan om Ringen"-filmerna tillbaka, om än utan förklaring till förseningen. Men Kinas biografer ska fortfarande visa propaganda minst två gånger i veckan resten av året. Dessutom har teatrar väckt liv i operor från Mao-eran medan nationalistiska budskap om revolutionära hjältar spelas på bussar och "röd turism" vid platser av historisk betydelse uppmuntras.

Orkestreras noggrant

Allt är en del av det noggrant regisserade firandet av kommunistpartiets hundraårsdag. Under parollen "Följ partiet för alltid" hamras budskapet om dess storhet, nationen och socialismen in där det går.

I propagandamaskineriet ges stort utrymme till beskrivningar om hur Kina har gått från ett fattigt land till en global supermakt – snarare än till mörkare kapitel om massvält, kulturrevolution och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

– Firandet orkestreras på ett mycket omfattande sätt, säger Börje Ljunggren, författare och tidigare ambassadör i Peking.

– Kommunistpartiet är i praktiken överordnat staten och närvarande överallt i samhället. Kina är världens näst största ekonomi och dess fotavtryck i världen växer varje dag. Xi Jinping har utvecklat bilden av Kinas pånyttfödelse och det kommer att lyftas som en enorm framgång som inte hade varit möjlig utan partiet.

Tystar kritiker

För att minska risken för att bilden av partiet och dess historia ska svärtas ner har regimen vidtagit åtgärder för att tysta misshagliga röster – i ett Kina där yttrandefriheten redan är kraftigt kringskuren.

– Det finns ett missnöje med partiet och man vill på inga villkor släppa fram det, säger Torbjörn Lodén, sinolog och föreståndare för Stockholm China Center.

Tillslag har genomförts mot organisationer som ses som olagliga, däribland sociala och religiösa grupper, för att säkerställa "goda förhållanden" inför firandet. Dessutom har en särskild sajt och tipslinje upprättats, dit kineser kan vända sig för att anmäla personer som vädrar kritik kring partiet.

– Det tolererar inte några alternativa tolkningar av historien, säger Ljunggren.

– När kommunistpartiet kom till makten var Kina svagt och man pratade om 1949 som år noll. I dag vill partiet betona att det är bärare av landets långa historia och tar åt sig all ära. Nationalism är i dag ett ideologiskt grundelement.

Vid det officiella firandet den 1 juli kommer "enastående" partimedlemmar att tilldelas medalj under en ceremoni. Biografer kommer att visa blockbusterfilmen "1921" där kända namn iscensätter grundandet av partiet – som har gått om sin sovjetiska motpart som världens längst styrande kommunistparti.

Ideologiskt vakuum

President Xi Jinping väntas också hålla tal. Och även om mycket kommer att handla om historien är själva syftet med firandet att värna kommunistpartiets legitimitet för framtiden, enligt Lodén.

– Partiet måste fylla det ideologiska vakuum som råder i Kina sedan den marxistleninistiska ideologin och maoismen i praktiken spelat ut sin roll, säger han.

– Det fylls av en kulturnationalism och historiesyn som spelar en avgörande roll för att legitimera partiets roll i dag och i historien. Framtid och historia knyts samman.

Fakta: Kommunistpartiet bildades 1921

Kina har ett lagstiftande parlament som utser president och premiärminister. Men det hålls inga fria och rättvisa val under demokratiska former. I själva verket styrs Kina sedan 1949 av kommunistpartiet. Dess högsta ledare kontrollerar såväl regeringen som militären.

Kinas författning från 1982 har ändrats fem gånger. I den fastslås att landet är en socialistisk stat, men att det handlar om en socialism med "kinesiska särdrag" vilket har legitimerat marknadsekonomiska inslag. I den senaste ändringen från 2018 gjordes ett tillägg som betonar att kommunistpartiets ledarskap är avgörande för landets socialism.

Kina är i praktiken en enpartistat, även om det finns åtta små partier vid sidan av kommunistpartiet. Dessa så kallade demokratiska partier utgör ingen opposition utan samarbetar med kommunistpartiet.

Kommunistpartiet bildades 1921 och har cirka 90 miljoner medlemmar. Huvuddelen av dem som arbetar inom statsförvaltningen beräknas vara partimedlemmar och ett medlemskap är mer eller mindre nödvändigt för att nå viktiga positioner i samhället.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!