"Denna gräsrotsrörelse av atombombsöverlevare från Hiroshima och Nagasaki, även kända som Hibakusha, får fredspriset för kampen för att uppnå en värld som är fri från kärnvapen och för att visa genom vittnesmål att kärnvapen aldrig får användas igen", enligt motiveringen.
Kommitténs ordförande Jørgen Watne Frydnes säger att ledamöterna oroats för att användningen av atomvapen kanske inte längre är lika otänkbar.
– Årets pris fokuserar på behovet av att upprätthålla detta nukleära tabu. Vi har alla ett ansvar, särskilt kärnvapenmakterna, säger han enligt medier på plats.
Ukraina och Gaza
Toshiyuki Mimaki, en av Nihon Hidankyos ledare, säger att atomvapenfrågan tyvärr är ständigt högaktuell.
– Det sägs att atomvapen upprätthåller fred. Men de kan också användas av terrorister, säger han till ett pressuppbåd i Japan, och tillägger:
– Om Ryssland använder dem mot Ukraina, eller Israel mot Gaza, så kommer det inte att sluta med det. Politiker måste vara medvetna om detta.
– I Gaza hålls blödande barn i famnen. Det är som i Japan för 80 år sedan.
Han påpekar att överlevarna från 1945, som ofta blev föräldralösa i USA:s bombningar, nu är "i snitt 85 år".
– Jag hoppas att nästa generation, och allmänheten, deltar i arbetet för fred – fred utan atomvapen.
Mimaki utbrister också att han "aldrig hade kunnat drömma om att vinna Nobels fredspris", enligt nyhetsbyrån AFP. Nihon Hidankyo har dock ofta tidigare funnits bland favoriterna till Nobels fredspris, även om det nu är flera år sedan som organisationen nämndes.
Förstod inte
Organisationen var topptippad 2005 – och företrädarna blev då i stället tydligt irriterade över att förbises, när priset den gången gick till Internationella atomenergiorganet IAEA och dess chef Mohamed ElBaradei.
Japans premiärminister Shigeru Ishiba hyllar att det nu till slut blev deras tur.
– Det faktum att priset har tilldelats den här organisationen, som har tillbringat många år med att arbeta för att avskaffa kärnvapen, är extremt betydelsefullt, säger han enligt AFP.