Svarta lådan från nedskjutet plan analyseras

Sverige är på plats när lådan från det ukrainska planet som sköts ned av Iran i januari nu har börjat undersökas. Flera svenskar dog i kraschen.
–Arbetet inleddes för några timmar sedan, säger Peter Swaffer, vid Statens haverikommission, till TT.

Iranier håller en minnesstund och manifestation på Mynttorget i Stockholm strax efter kraschen i januari för att hedra de omkomna i Iran.

Iranier håller en minnesstund och manifestation på Mynttorget i Stockholm strax efter kraschen i januari för att hedra de omkomna i Iran.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Olyckor, katastrofer2020-07-20 14:50

Den svarta lådan undersöks i Frankrike och analysen förväntas bland annat ge fler detaljer om planets färd och om flygplanet manövrerades även efter att det träffades eller om det slogs ut direkt.

– Det är frågor som är intressanta att ta del av, inte minst för de anhöriga, säger Swaffer, avdelningschef vid Statens haverikommission.

Flera svenskar ombord

Det var på morgonen den 8 januari som planet, som var på väg mot Kiev i Ukraina, sköts ned strax efter att det lyft från Teheran i Iran. Samtliga 176 personer ombord på planet omkom. Bland dem fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Iran har inlett en utredning och experter från Sverige, Storbritannien, Kanada och Afghanistan har rätt att medverka eftersom medborgare från länderna fanns ombord på planet.

Nekade först

Arbetet med svarta lådan påbörjades under måndagen och förväntas pågå i flera dagar.

– Det har varit framgångsrikt i den bemärkelse att man ser ut att kunna ta ut data från registratorerna. När väl det är gjort är det en lång process att analysera alla de här parametrarna och all den här datan för att sedan kunna presentera vad det innebär, säger Peter Swaffer.

Iran nekade först till att planet skjutits ned, men har sedan sagt att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

Även Ukraina, USA och Frankrike ingår i utredningen. Detta eftersom flygplanet tillhörde ett ukrainskt bolag, och för att flygplanet var designat och byggt i Frankrike och USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!