Schackvärlden skakas av fuskanklagelser

Schack förknippas oftast med koncentrerat lugn och veckade pannor, men sedan världsmästaren indirekt pekat ut en motståndare för fusk har det blåst upp till storm. Vad pågår egentligen i schackvärlden?

Schackspelaren Hans Niemann (till höger) anklagas för fusk sedan 19-åringen oväntat slagit världsmästaren Magnus Carlsen vid Sinquefield Cup i Saint Louis, USA.

Schackspelaren Hans Niemann (till höger) anklagas för fusk sedan 19-åringen oväntat slagit världsmästaren Magnus Carlsen vid Sinquefield Cup i Saint Louis, USA.

Foto: Lennart Ootes/Grand Chees Tour

Schack2022-09-22 19:12

Bakgrunden

Världens bästa schackspelare, femfaldige världsmästaren Magnus Carlsen, åkte vid Sinquefield Cup i USA i början av september på en chockartad förlust mot den 19-årige amerikanen Hans Niemann.

Norrmannen drog sig därefter ur tävlingen, något han aldrig gjort tidigare. I måndags möttes de på nytt och Carlsen valde då att ge upp efter bara ett drag.

Fuskanklagelserna

Efter att ha dragit sig ur tävlingen i början av månaden laddade han upp en video på Twitter där fotbollstränaren José Mourinho under en intervju avböjer en fråga med orden "om jag säger något ligger jag illa till".

Inlägget tolkades som att Carlsen anklagade sin baneman för fusk, och genast var spekulationerna i gång. Måndagens match ses som ytterligare en "tyst" protest från norrmannen, som avböjt att svara på frågor om sitt agerande.

Teorierna

Spekulationerna sträcker sig från att Niemann på förhand kan ha fått reda på Carlsens öppningsdrag – till att han ska ha fuskat med hjälp av en sexleksak.

Den bisarra teorin går ut på att Niemann använde sig av trådlösa analkulor som vägledde honom med hjälp av vibrationer, en teori som fått enorm spridning med hjälp från en viss Elon Musk på Twitter.

Efter att Carlsen dragit sig ur tävlingen i USA vidtog tävlingsledningen extra åtgärder för att förhindra fusk med tekniska hjälpmedel. Niemanns återstående matcher slutade med förlust eller remi, men några tecken på fusk upptäcktes aldrig.

Niemanns svar

Amerikanen har med emfas avfärdat anklagelserna. Enligt honom själv lyckades han tack vare "något slags galet mirakel" gissa vilken inledning Magnus Carlsen skulle välja och planerade sina drag därefter.

Niemann erkände senare att han vid två tillfällen tidigare under sin karriär fuskat under onlinematcher med hjälp av ett datorprogram, men betonat att han numera har rent mjöl i påsen.

Konsekvenserna

Världens största schacksajt, Chess.com, svarade dock med att stänga av 19-åringen. I ett pressmeddelande uppger sajten att amerikanens tidigare fusk varit allvarligare och mer omfattande än han själv gett sken av.

Påståendet att Hans Niemann skulle ha fuskat med hjälp av en sexleksak föddes i ett skämtsamt inlägg i ett diskussionsforum på Reddit – enligt vilket han ska ha stulit idén från just Magnus Carlsen.

Trots det har teorin fått sådan spridning att Niemann gått i svaromål och erbjudit sig att spela naken för att bevisa sin oskuld.

Reaktionerna

Konflikten har delat schackvärlden i två läger. På ena sidan står de som med hänvisning till analyser av amerikanens spelmönster och avslöjanden om tidigare mygel anser att det finns substans i fuskanklagelserna.

Andra riktar skarp kritik mot Magnus Carlsen för att utan bevis ha pekat ut en motståndare som fuskare utan konkreta bevis. Många menar också att Carlsen i egenskap av schackens största stjärna de senaste tio åren har ett särskilt ansvar.

– Det ser inte bra ut för Magnus att bara vara tyst samtidigt som tusentals, om inte hundratusentals människor, sätter press på en 19-åring som har erkänt att han har gjort fel tidigare och nu säger att han "bara vill spela schack", säger den jamaicansk-amerikanske stormästaren Maurice Ashley till NPR.

Analyserna

Den ukrainske så kallade Fide-mästaren (titel som världsschackorganisationen delar ut till spelare som nått en viss nivå) Andrej Punin har analyserat ett stort antal av Niemanns matcher och jämfört amerikanens val med vad schackmotorn Stockfish tycker är det bästa draget vid ett givet tillfälle.

Enligt Punins analys spelar Niemann, sett till sin rankning, på en förväntad nivå i mindre viktiga matcher, men närmast fläckfritt i avgörande matcher.

Kenneth Regan, ansedd som världens främsta expert på schackfusk, har å sin sida analyserat Niemanns samtliga partier de senaste två åren och kommit fram till att det inte finns några som helst indikationer på fusk.

Fortsättning följer...

Fakta: Att fuska i schack

Att fuska i schack är betydligt lättare online, med hjälp av datorprogram, än vid fysiska tävlingar där spelarna får lämna ifrån sig tillhörigheter och skannas med detektorer för att upptäcka radiosändare och annan teknisk utrustning.

Det betyder inte att det saknas exempel på fulspel.

Under schackolympiaden 2010 avslöjades ett avancerat upplägg där tre fransmän hjälptes åt att fuska. En av dem satt vid bordet och spelade, en annan analyserade matchen över internet och skickade förslag på drag till en tredje som befann sig i lokalen. Denne vidarebefordrade informationen genom att ställa sig på olika platser efter ett förutbestämt kodsystem.

Det finns flera exempel på spelare som, efter frekventa toalettbesök, avslöjats med gömda telefoner. En av dem, den lettiska stormästaren Igor Rausis, blev påkommen 2019 och avslutade därefter sin karriär.

Ett annorlunda exempel inträffade vid en tävling i USA 1993, då en helt okänd spelare dök upp och höll jämna steg med stormästaren Helgi Olafsson. Mannen bar hörlurar och hade en märklig utbuktning i byxorna som tycktes vibrera vid viktiga tillfällen under matcherna.

Tävlingsledningen fattade misstankar och ställde några basala kontrollfrågor. Mannen visade sig helt sakna kunskap om schack.

Källa: Chessbase

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!