FN: Villkoren för hjÀlpkorridor oacceptabla

FN uttrycker oro för att de villkor som Damaskus satt upp för att öppna grÀnsövergÄngen Bab al-Hawa för hjÀlpsÀndningar frÄn Turkiet till rebellkontrollerade omrÄden Àr "oacceptabla".

Lastbilar med FN-sÀndningar till Syrien vÀntar vid grÀnsövergÄngen Bab al-Hawa. Arkivbild.

Lastbilar med FN-sÀndningar till Syrien vÀntar vid grÀnsövergÄngen Bab al-Hawa. Arkivbild.

Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Syrien2023-07-15 03:47

Det framkommer av dokument som nyhetsbyrÄn AFP tagit del av pÄ fredagen.

I det brev som myndigheter i Syrien skickade till FN med meddelande om att grÀnsövergÄngen öppnas finns enligt FN:s organ för humanitÀr hjÀlp (Ocha) tvÄ oacceptabla villkor.

Det ena Àr att styret i Syrien pÄpekar att FN inte fÄr kommunicera med organisationer som utpekas som "terrorister" och det andra Àr att Syrisk-arabiska Röda halvmÄnen (SARC) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) ska övervaka och möjliggöra distribution av humanitÀrt bistÄnd i nordvÀstra Syrien.

Genom ett arrangemang som inleddes 2014 Àr det i dag FN som levererar bistÄnd till nordvÀstra Syrien frÄn Turkiet och via grÀnsövergÄngen Bab al-Hawa.

Enligt FN finns det mer Àn fyra miljoner mÀnniskor i nordvÀstra Syrien som Àr i behov av vatten, mediciner och andra livsnödvÀndigheter.

PÄ torsdagen meddelade Syriens regering i Damaskus att man beslutat att lÄta hjÀlp passera landvÀgen till rebellkontrollerade omrÄden frÄn Turkiet via övergÄngen Bab al-Hawa under sex mÄnader, med start samma dag.

GrÀnsövergÄngen Bab al-Hawa stÀngdes i mÄndags sedan Ryssland i sÀkerhetsrÄdet lagt in sitt veto mot en nio mÄnaders förlÀngning av en resolution som tillÄter humanitÀr hjÀlp att passera.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!