Ryssland varnas för upptrappning

Ukrainas allierade i väst varnar Ryssland för att trappa upp konflikten i landet. Två ukrainska soldater har dödats i en explosion i konfliktområdet.

Två ukrainska soldater har dödats av en sprängladdning. Arkivbild.

Två ukrainska soldater har dödats av en sprängladdning. Arkivbild.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina2021-11-12 22:55

Ukraina sade förra veckan att Ryssland stationerar tiotusentals soldater nära gränsen mellan länderna och att åtskilliga ryska militärer befinner sig på ukrainskt territorium för att hjälpa och leda de ryskstödda separatisterna.

USA:s utrikesminister Antony Blinken är på sin vakt och pekar på hur Ryssland har agerat gentemot Ukraina tidigare.

– Det vore ett allvarligt misstag av Ryssland att ge sig på en upprepning av vad de gjorde 2014, säger Blinken, som syftar på annekteringen av Krimhalvön.

Frankrikes utrikes- respektive försvarsminister varnar för "allvarliga konsekvenser" om Ukrainas territoriella integritet kränks ytterligare.

– Ryssland hotar inte någon, invänder Kremls talesperson Dmitrij Peskov, som tvärtom för fram att det är Nato som provocerar Ryssland i allt högre grad.

– Vi vidtar åtgärder för att säkerställa vår säkerhet när våra opponenter agerar trotsigt nära våra gränser.

Två ukrainska soldater har dött när någon slags sprängladdning från fiendesidan detonerat i konfliktområdet under fredagen, meddelar landets militär. Den uppger vidare att separatister beskjutit soldater vid två tillfällen.

Under de dryga sju år som konflikten i östra Ukraina pågått har fler än 13 000 människor dödats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!