Omkring 50 människor har dött till följd av vinterstormen i Nordamerika som vräkte ner uppemot 1,2 meter snö som mest, och fick temperaturerna i stort sett hela USA att sjunka till fryspunkten. Undantaget var södra Kalifornien, där invånare i Los Angeles-trakten kunde fira jul på stranden.
Temperaturer ned till -45 i Montana och Wyoming i norr och ynka 4 grader i Miami i soldelstaten Florida har fått USA:s vädermyndighet NWS att varna för "livshotande risker". Från och med tisdagen har kylan börjat släppa något.
Extremkyla spreds snabbt
Men hur kunde det bli så enormt kallt? Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, förklarar händelseförloppet:
– Det började med att det byggs upp väldigt mycket kall luft över framför allt nordvästra Kanada: ner till –53 grader, det kallaste för december under det här århundradet. Ett kraftigt lågtryck med kraftiga vindar gör att kalluften strömmar hela vägen ner över mellersta och östra USA, även ner mot Florida, säger han.
– Luften värms så klart upp gradvis, men genom att det var ett väldigt snabbt händelseförlopp så fick man ner kalluften väldigt snabbt.
På sin väg söderut möttes inte heller den kalla luften av något hav som kunde värma upp den, förklarar han.
Att just staden Buffalo i delstaten New York drabbades hårt av kraftiga snöbyar förklaras av att de stora sjöarna i sjödistriktet låg öppna. Samma fenomen inträffade i Buffalo i november, med flera dödsfall som följd.
Kan uppstå i Sverige
Lågtrycket intensifierades så fort att det uppfyller kriterierna för det som ibland kallas bombcyklon, enligt Sverker Hellström.
– Om lufttrycket i ett lågtrycks centrum sjunker med mer än 24 hektopascal i timmen eller mer kallas det en bomb på meteorologisk jargong, eller atmosfärisk bomb.
Atmosfäriska bomber kan även uppstå i Sverige. Orkanen Gudrun i januari 2005, det mest förödande ovädret som drabbat Sverige, är ett exempel.